ßßß

2 świeże karczochy500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka /1/2 cebuli1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszkuszczypta papryki ostrejsuszony lub świeży rozmaryn / do smaku1 łyżka mąki½ szklanki wytrawnego,czerwonego wina1 szklanka bulionu warzywnego1 łyżka koncentratu pomidorowego4 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz do smaku1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnachWykonanie:-Karczochy obrać /zachować również łodyżki/ , pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można użyć zielonej pietruszki.-Rozgrzać 2 łyżki oliwy , wrzucić osuszone karczochy , podsmażyć kilka minut , podlać odrobiną bulionu i poddusić kolejne 5 minut.-Umyte mięso osuszyć , pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami oraz mąką.-Cebulę obrać , pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie / 2 łyżki/.-Podsmażoną cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną patelnię wrzucić przygotowane kostki mięsa i obsmażyć z każdej strony .-Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu.-Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok.20 minut.-Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do miękkości mięsa.-Jeśli w czasie gotowania płyn zbytnio wyparuje należy dolać gorącej wody lub bulionu w zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz sos.-Na koniec dodać karczochy , doprawić do smaku i posypać kuleczkami czerwonego pieprzu.-Gotowy gulasz przełożyć na talerze i podawać z pieczywem .