Wykonanie

Gulasz wieprzowy z dodatkiem
karczocha to danie
mięsne , które należy do moich ulubionychi nie może go zabraknąć w sezonie .Niestety sezon na
karczochy już za nami , a więc do gulaszu można dodać w zamian
karczochyz zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne .To niezwykłe warzywo odpowiednio przyrządzone jest smaczną, wartościową przystawką.Szkoda tylko, że
karczochy nie rosną w naszym
kraju.......

Składniki:


2 świeże
karczochy500-600 g
mięsa wieprzowego/
łopatka /1/2
cebuli1 płaska łyżeczka
papryki słodkiej w proszkuszczypta
papryki ostrejsuszony lub świeży
rozmaryn / do smaku1 łyżka
mąki½ szklanki wytrawnego,
czerwonego wina1 szklanka
bulionu warzywnego1 łyżka
koncentratu pomidorowego4 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
czerwonego pieprzu w ziarnachWykonanie:-
Karczochy obrać /zachować również łodyżki/ , pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej
sokiem z cytryny .
Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje ładny , naturalny kolor. Zamiast
cytryny można użyć zielonej
pietruszki.-Rozgrzać 2 łyżki
oliwy , wrzucić osuszone
karczochy , podsmażyć kilka minut , podlać odrobiną
bulionu i poddusić kolejne 5 minut.-Umyte
mięso osuszyć , pokroić w kostkę i oprószyć
przyprawami oraz
mąką.-
Cebulę obrać , pokroić w krążki i podsmażyć na
oliwie / 2 łyżki/.-Podsmażoną
cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną patelnię wrzucić przygotowane kostki
mięsa i obsmażyć z każdej strony .-Wlać
wino i dusić do momentu wyparowania
alkoholu.-Zalać
bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok.20 minut.-Dodać
koncentrat pomidorowy , podsmażoną
cebulę i dusić do miękkości
mięsa.-Jeśli w czasie gotowania płyn zbytnio wyparuje należy dolać gorącej
wody lub
bulionu w zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz sos.-Na koniec dodać
karczochy , doprawić do smaku i posypać kuleczkami
czerwonego pieprzu.-Gotowy gulasz przełożyć na talerze i podawać z
pieczywem .
