ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy z karczochem

Gulasz wieprzowy z karczochem

nazwa

Wykonanie

Gulasz wieprzowy z dodatkiem karczocha to danie mięsne , które należy do moich ulubionych
i nie może go zabraknąć w sezonie .
Niestety sezon na karczochy już za nami , a więc do gulaszu można dodać w zamian karczochy
z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne .
To niezwykłe warzywo odpowiednio przyrządzone jest smaczną, wartościową przystawką.
Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju.......
Składniki:
2 świeże karczochy
500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka /
1/2 cebuli
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
szczypta papryki ostrej
suszony lub świeży rozmaryn / do smaku
1 łyżka mąki
½ szklanki wytrawnego,czerwonego wina
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach
Wykonanie:
-Karczochy obrać /zachować również łodyżki/ , pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można użyć zielonej pietruszki.
-Rozgrzać 2 łyżki oliwy , wrzucić osuszone karczochy , podsmażyć kilka minut , podlać odrobiną bulionu i poddusić kolejne 5 minut.
-Umyte mięso osuszyć , pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami oraz mąką.
-Cebulę obrać , pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie / 2 łyżki/.
-Podsmażoną cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną patelnię wrzucić przygotowane kostki mięsa i obsmażyć z każdej strony .
-Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu.
-Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok.20 minut.
-Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do miękkości mięsa.
-Jeśli w czasie gotowania płyn zbytnio wyparuje należy dolać gorącej wody lub bulionu w zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz sos.
-Na koniec dodać karczochy , doprawić do smaku i posypać kuleczkami czerwonego pieprzu.
-Gotowy gulasz przełożyć na talerze i podawać z pieczywem .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/04/gulasz-wieprzowy-z-karczochem.html