Wykonanie
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z
cebulą ,
jabłkami i
żurawiną to pyszna potrawa,którą można przygotować na wielkanocne śniadanie....... na zewnątrz chrupka , rumiana , wewnątrz miękka i soczysta ......taka właśnie jest moja
kiełbasa /myślę,że bardzo dużo zależy od rodzaju i gatunku
kiełbasy , moja nie wymagała żadnej obróbki wstępnej , po prosu ją upiekłam /.

Składniki:4-6 kawałków
białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia

2 duże
cebule /czerwone/2
jabłka¾ szklanki
wytrawnego czerwonego wina2 łyżki
konfitury z
żurawiny2 ząbki
czosnku1
listek laurowy3 ziarenka
ziela angielskiego3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
ostrej paprykisól i
pieprz /do smakuWykonanie:

-
Kiełbasę oprószyć
papryką, nakłuć w kilku miejscach.-
Cebule obrać, pokroić w plasterki i zeszklić na
oliwie.-Doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem , dodać
liść laurowy, ziele izmiażdżony
czosnek, przemieszać.-Przełożyć do naczynia żaroodpornego.-Na
cebuli ułożyć
kiełbasę , wierzch posmarować
żurawiną wymieszaną z łyżką
oliwy.-Całość zalać
winę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stC. na ok. 25 minut.-
Jabłka umyć, osuszyć , pokroić w cząstki , usunąć gniazdka nasienne i dodać do
kiełbasy.-Piec razem ok.20 minut.-
Cebula powinna być ładnie przyrumieniona,
kiełbasa upieczona,
jabłka miękkie.-Upieczoną
kiełbasę podawać z
pieczywem oraz z
ćwikłą,
chrzanem,
musztardą lub
żurawiną .
