ßßß
Składniki:podwójny filet z kurczaka2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka przyprawy curry1/4 łyżeczki mielonej papryki słodkiejgałązka świeżego rozmarynu i tymiankusól i pieprz do smaku1/2 świeżego ananasaświeże liście szpinakuok. 100 g suszonej żurawiny2 łyżki oliwy z oliwekWykonanie:
-Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.-Curry i paprykę wyspać do miseczki i połączyć z oliwą /ok. 2 łyzki/-Paseczki mięsa umieścić w misce z marynatę, włożyć gałązkę rozmarynu, posypać pieprzem ,solą i starannie wymieszać składniki.-Miseczkę przykryć folią i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.-Żurawinę zalać dwiema łyżkami oliwy i odstawić.-Liście szpinaku umyć, osuszyć.-Ananas obrać i pokroić w paseczki lub kostkę.-Rozgrzać patelnię do grillowania.-Kłaść partiami mięso kurczaka i grillować przez kilka minut z każdej strony.-Mięso przestudzić.-W salaterce układać warstwami szpinak, mięso i ananas.-Na wierzchu wyłożyć żurawinę i skropić oliwą, w której się moczyła.-Posypać świeżo zmielonym pieprzem / jeśli wymaga dosolić/.