Wykonanie

Pachnąca orientalnymi
przyprawami, orzeźwiająca
sałatka z
kurczakiem i
ananasem tofajna propozycja na lekką kolację.

Latem przygotowuję ją dodatkiem
ryżu jako danie obiadowe , ale często podaję ją również moim gościom o każdej
porze roku. Zamiast
szpinaku można użyć
lodowej sałaty, a
ananas zastąpić marynowanymi wiórkami
selera.Smaczna i łatwa do przygotowania.Doskonale smakuje z dodatkiem
pieczywa.

Składniki:podwójny
filet z kurczaka2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
przyprawy curry1/4 łyżeczki mielonej
papryki słodkiejgałązka świeżego
rozmarynu i
tymiankusól i
pieprz do smaku1/2 świeżego
ananasaświeże liście
szpinakuok. 100 g
suszonej żurawiny2 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:

-
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.-
Curry i
paprykę wyspać do miseczki i połączyć z
oliwą /ok. 2 łyzki/-Paseczki
mięsa umieścić w misce z marynatę, włożyć gałązkę
rozmarynu, posypać
pieprzem ,
solą i starannie wymieszać składniki.-Miseczkę przykryć folią i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.-
Żurawinę zalać dwiema łyżkami
oliwy i odstawić.-Liście
szpinaku umyć, osuszyć.-
Ananas obrać i pokroić w paseczki lub kostkę.-Rozgrzać patelnię do grillowania.-Kłaść partiami
mięso kurczaka i grillować przez kilka minut z każdej strony.-
Mięso przestudzić.-W salaterce układać warstwami
szpinak,
mięso i
ananas.-Na wierzchu wyłożyć
żurawinę i skropić
oliwą, w której się moczyła.-Posypać świeżo zmielonym
pieprzem / jeśli wymaga dosolić/.
