ßßß
Prosta ,delikatna zupa dyniowa z korzennymi przyprawami i sokiem pomarańczowym.Całość uzupełniona śmietaną, parmezanem i nasionami czarnego sezamu.
Składniki:
800 g obranej dyni1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwekok. 1,5 l bulionu warzywnego¼ łyżeczki gałki muszkatowej1/4 łyżeczki kurkumy½ łyżeczki imbirusok z 1 pomarańczysól i pieprz /do smaku1 łyżeczka nasion czarnego sezamu3-4 łyżki gęstej śmietany/do dekoracji2 łyżki startego parmezanuWykonanie:-Obraną dynię pokroić w kostkę , cebulę i czosnek posiekać.-W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i dusić ok.3 min.-Dodać pokrojoną dynię i mieszając dusić kolejne kilka minut.-Wlać bulion i gotować ok.15 min./do miękkości dyni/-Dodać przyprawy i sok z pomarańczy.-Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki jednolity krem.- D oprawić do smaku solą i pieprzem.-Gotową zupę przelać do miseczek,ozdobić kleksem gęstej śmietany, posypać startym parmezanem i nasionami czarnego sezamu.