Wykonanie

Smaczne, niezwykle proste do przygotowania kotleciki
rybne.Jesli nie mamy lodówce świeżej czy mrożonej
ryby , a na obiad mamy właśnie ochotę na danie
rybne wystarczy sięgnąć po puszkę
tuńczyka w sosie własnym i przygotować takie oto kotleciki.

Składniki:/ok. 5-6 szt/1 puszka
tuńczyka w sosie własnym/ ok.150 g po odsączeniu4
ziemniaki1
jajkobułka tarta/ w razie potrzeby
sól i
pieprz /do smaku½ łyżeczki
przyprawy ziołowej do rybzielona
pietruszka i
majeranek /świeże listki, do smakunasiona
sezamu /do panierowania/
olej do smażeniaWykonanie:

-
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.-
Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozgnieść widelcem.-Listki
pietruszki i
majeranku posiekać.-Do przestudzonych
ziemniaków dodać
tuńczyka i
przyprawy.-Wbić
jajko i wyrobić masę.-Jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać do niej trochę
bułki tartej.-Uformować kotleciki, obtoczyć je w
sezamie i smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron.-Rumiane kotleciki przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.-Podawać z ulubionymi dodatkami / u mnie świeże warzywa i zielone pesto /.-Zimne kotleciki są doskonałym dodatkiem do kanapek /bułek lub chleba/.



