Wykonanie

Zdrowe , pożywne i bardzo smaczne danie
makaronowe z warzywami.

Muszę przyznać, że
makaron gryczany krajanka należy do moich faworytów wśród jakże bogatej rodziny włoskich
makaronów. Lubię jego smak , delikatną konsystencję ciasta i mam to szczęście, że mam go na co
dziń w zasiegu.



Składniki: /2 porcje/160 g
makaronu gryczanego /krajanka/150 g
fasolki szparagowej2
ziemniaki150 g
pomidorów0,5
cebuli1 ząbek
czosnkukawałek
ostrej papryczki1/4 łyżeczki suszonego
tymianku2 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz /do smaku /świeży
tymianekWykonanie:
Cebulę i
ziemniaki obrać,
pomidorki sparzyć i zdjąć z nich skórkę.
Fasolkę umyć, odciąć końce i podgotować krótko /al dente/ w osolonej wodzie.Podgotowaną
fasolę pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
Ziemniaki pokroić w paski,
cebule posiekać.Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
czosnek i mały kawałek papryczki.Wsypać posiekaną
cebulę i podsmażyć.Dodać
ziemniaki , chwile podsmażyć i podlać niewielka ilością
wody /lub bulionu/.Doprawić do smaku
solą, posypać odrobiną
tymianku i dusić do miękkości
ziemniaków.Dodać
fasolkę, pokrojone w kostkę
pomidory, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.W międzyczasie ugotować
makaron.Przecedzić i przesypać na patelnię z warzywami.Wymieszać, doprawić do smaku i przełożyć na talerze.Danie udekorować świeżymi listkami
tymianku.

