ßßß


Składniki: /2 porcje/160 g makaronu gryczanego /krajanka/150 g fasolki szparagowej2 ziemniaki150 g pomidorów0,5 cebuli1 ząbek czosnkukawałek ostrej papryczki1/4 łyżeczki suszonego tymianku2 łyżki oliwy z oliweksól i pieprz /do smaku /świeży tymianekWykonanie:
Cebulę i ziemniaki obrać, pomidorki sparzyć i zdjąć z nich skórkę.Fasolkę umyć, odciąć końce i podgotować krótko /al dente/ w osolonej wodzie.Podgotowaną fasolę pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.Ziemniaki pokroić w paski, cebule posiekać.Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i mały kawałek papryczki.Wsypać posiekaną cebulę i podsmażyć.Dodać ziemniaki , chwile podsmażyć i podlać niewielka ilością wody /lub bulionu/.Doprawić do smaku solą, posypać odrobiną tymianku i dusić do miękkości ziemniaków.Dodać fasolkę, pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.W międzyczasie ugotować makaron.Przecedzić i przesypać na patelnię z warzywami.Wymieszać, doprawić do smaku i przełożyć na talerze.Danie udekorować świeżymi listkami tymianku.