ßßß
Zwyczajne naleśniki ..............dziś nadziewane serkiem waniliowym i brzoskwiniami.Naleśniki to niezwykle popularne danie i świetny pomysł na posiłek głównylub deser, a nawet śniadanie.Przepis na ciasto naleśnikowe jest niezwykle prosty i można go modyfikować na wiele sposobów/Dzięki dowolnej kompozycji składników możemy uzyskać bogactwo różnorodnych , smakowitych naleśników.
ciasto:
2 jajka50 g masła1 szklanka mąki pszennej0,5 szklanki mleka0,5 szklanki wody mineralneszczypta solinadzienie:4 brzoskwinie1 łyżka cukru trzcinowego2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki mąki ziemniaczanejserek homogenizowany waniliow/ok.200 g/sok z 1/2 cytrynyWykonanie: -Mąkę wsypać do wysokiego naczynia.-Dodać jajka, mleko, stopione, schłodzone masło i sol.-Miksując robotem lub mieszając drewnianą łyżką dodawać wodę ,aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.-Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min-Smażyć z obu stron na patelni nasmarowanej delikatnie tłuszczem.-Mąkę pszenną można zastąpić razową i otrzymamy w ten sposób ciemniejsze ,zdrowsze naleśniki razowe.
-Upiec naleśniki z całej porcji ciasta.-Owoce obrać i pokroić na małe kawałki.-W rondelku zagotować 0,5 szklanki wody, dodać cukier, cukier wanilinowy.-Do gorącego syropu dodać ( energicznie mieszając ) mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.-Gotować do zgęstnienia.-Dodać pokrojone owoce , sok z cytryny , dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty-Naleśniki posmarować serkiem, nałożyć kawałki przygotowanych owoców, rozsmarować i złożyć w chusteczkę.Naleśniki takie można podawać na zimno lub podsmażyć na maśle i posypać cukrem pudrem
Można dodatkowo ozdobić kleksikami serka i owoców oraz śwoeżymi listkami mięty lyb melisy.Możliwości podawania naleśników jest wiele i wybieramy wariant, który najbardziej lubimy.