ßßß Cookit - przepis na Buły drożdżowe z dynią i powidłami

Buły drożdżowe z dynią i powidłami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam robić słodkości drożdżowe. Mogę je piec niemal codziennie. Pamiętam, że jako mała dziewczynka nie lubiłam drożdżówek, ale smaki się zmieniają z wiekiem. Dzisiaj wzięło mnie na wypiekanie bułek. No i powstały takie słodkie zawijaski z powidłami, a w cieście jest pyszna dynia Hokkaido. Ciasto wyszło pulchniutkie i ma ładny kolor i świetny smak.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 45 g cukru trzcinowego
- 30 g roztopionego masła
- 100 g surowej, obranej dyni hokkaido
- 1 jajko
- szczypta soli
rozczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- 100 ml ciepłego mleka
- 40 g mąki pszennej
- słoik powideł
- rozbełtane jajko do posmarowania
- cukier trzcinowy do posypania ciasta
Wykonanie:
W miseczce mieszamy ciepłe mleko (max 37 stopni) z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, roztopione masło, cukier, sól i rozczyn drożdżowy oraz startą na tarce dynię - na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Na cieście rozsmarowujemy powidła na całej powierzchni. Zawijamy jak roladę, ostrym nożem kroimy na kawałki. Przenosimy nasze zawijaski na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i kładziemy nadzieniem na dole i lekko spłaszczamy ręką nadając kształt owalny, zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 30-40 minut do zarumienienia. Studzimy bułeczki na kratce.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2016/01/buy-drozdzowe-z-dynia-i-powidami.html