Wykonanie
Pin It

Naleśniki często pojawiają się na talerzach w naszym domu. Wszyscy bardzo je lubią, bo dają duże możliwości w komponowaniu dodatków z którymi je zjemy. Podaję je na słono, na przykład jako ruskie krokiety, krokiety z
pieczarkami czy naleśniki ze
szpinakiem i
fetą . Najczęściej jednak jadamy je na słodko, mąż z dodatkiem różnego rodzaju domowych
dżemów,
konfitur czy powideł. Moje dziewczyny uwielbiają smarować je z nutellą, a ja najchętniej jadam je z
cukrem. Po prostu gorący naleśnik posypuję
cukrem, zwijam go i już :-). Dziś postanowiłam troszkę odmienić tę klasyczną wersję naleśnika i zrobić naleśniki
czekoladowe. Podajcie je ze swoim ulubionym dodatkiem.A przy okazji, czy w Waszych domach też używało się skórki ze
słoniny do natłuszczania patelni ?Czas przygotowania: 45 minutSkładniki:250 g
mąki pszennej250 ml
mleka2
jajkaszczypta
soli2 łyżki roztopionego
masła3-4 łyżeczki
kakaowoda mineralnaWykonanie:Składniki ciasta, oprócz
wody, miksujemy (choć najlepsze naleśniki wychodzą, gdy
miesza się je ręcznie trzepaczką) i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle
wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej
śmietany. Naleśniki smażymy z obydwu stron na mocno rozgrzanej patelni, nie ma już potrzeby dodawania tłuszczu do smażenia. Ja używam do naleśników starej wysłużonej żeliwnej patelni, do której nic nie przywiera. Po usmażeniu układamy jeden na drugim na talerzu.