ßßß Cookit - przepis na Kakaowe babeczki z brzoskwiniami

Kakaowe babeczki z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Mogłabym napisać muffinki, ale przecież taka obca muffinka, to nasza swojska babeczka:-) A że w papierowej foremce wstawionej do specjalnej formy z zagłębieniami? Ot, wygoda. Tak samo można ją przecież upiec w zwyczajnej, tradycyjnej, metalowej foremce.
Miałam kilka przepisów na babeczki, zatem jak zwykle wzięłam trochę z jednego, trochę z innego. Efektem są pyszne ciastka, więc spokojnie mogę polecić moją wariację.
Do ich wykonania potrzebne są:
2 szklanki mąki pszennej - przesianej,
1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1/3 szklanki gorzkiego kakao (sypkiego;-)), a o kakao można poczytać na stronie: http://super-jedzenie.pl/74/kakao/
1/2 szklanki miękkiego masła,
1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki mleka,
2 jajka,
1 i 1/2 proszku do pieczenia
brzoskwinie z puszki - pokrojone w małe cząsteczki.
Włączamy piekarnik, żeby nagrzał się do 170 stopni.
W jednej misce mieszamy przy pomocy łyżki mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej miksujemy na niskich obrotach masło z cukrem i cukrem waniliowym, jajkami i jogurtem.
Do drugiej miski powoli wsypujemy zawartość tej pierwszej, mieszając powoli. Kiedy widzimy, że ciasto robi się zbyt gęste i oporne, dolewamy mleko. Ale nie wszystko od razu, bo może się okazać, że pół szklanki to za dużo. Ciasto powinno być raczej gęste.
Na koniec do masy wrzucamy pokrojone na cząstki brzoskwinie i delikatnie mieszamy.
Napełniamy foremki (około 1 i 1/2 łyżki ciasta) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 - 45 minut.
Z tych proporcji wyszło mi 28 babeczek, więc piekłam je w dwóch turach. Zapach w domu - zniewalający...
Przepis bierze udział w akcji durszlakowej "Babki i babeczki".
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2012/03/kakaowe-babeczki-z-brzoskwiniami.html