ßßß
Uwielbiam robić słodkości drożdżowe. Mogę je piec niemal codziennie. Pamiętam, że jako mała dziewczynka nie lubiłam drożdżówek, ale smaki się zmieniają z wiekiem. Dzisiaj wzięło mnie na wypiekanie bułek. No i powstały takie słodkie zawijaski z powidłami, a w cieście jest pyszna dynia Hokkaido. Ciasto wyszło pulchniutkie i ma ładny kolor i świetny smak.Zapraszam :-)Składniki:ciasto:- 320 g mąki pszennej- 45 g cukru trzcinowego- 30 g roztopionego masła- 100 g surowej, obranej dyni hokkaido- 1 jajko- szczypta solirozczyn:- 10 g świeżych drożdży- pół łyżeczki cukru trzcinowego- 100 ml ciepłego mleka- 40 g mąki pszennej- słoik powideł- rozbełtane jajko do posmarowania- cukier trzcinowy do posypania ciastaWykonanie:W miseczce mieszamy ciepłe mleko (max 37 stopni) z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, roztopione masło, cukier, sól i rozczyn drożdżowy oraz startą na tarce dynię - na małych oczkach. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie na stolnicy podsypanej mąką wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na owalny placek w kształcie prostokątnym. Na cieście rozsmarowujemy powidła na całej powierzchni. Zawijamy jak roladę, ostrym nożem kroimy na kawałki. Przenosimy nasze zawijaski na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i kładziemy nadzieniem na dole i lekko spłaszczamy ręką nadając kształt owalny, zostawiamy jeszcze na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 30-40 minut do zarumienienia. Studzimy bułeczki na kratce.
