Wszelkiego rodzaju placuszki najbardziej smakują mi ze świeżymi owocami.Właśnie dlatego w okresie letnim przygotowuję je bardzo często w różnych wersjach smakowych.Tym razem ciasto o smaku czekoladowo-migdałowym ,a owoce to oczywiście sezonowa truskawka.Składniki /6-8 szt/:1 jajko1/2 szklanki mlekamigdałowegook. 1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki migdałowej/zmielone migdały/1 łyżka ciemnego kakao1 łyżka drobnego cukru trzcinowego1 płaska łyżeczka sody oczyszczonejszczypta solioraz :truskawki i jogurt naturalny z miodemWykonanie: -Mąkę pszenną połączyć z mąkąmigdałową, sodą i kakao.-Dodać mleko, jajko ,szczyptę soli i wyrobić łyżką na gładką, dość gęstą masę /gęstość należy uregulować mąką lub mlekiem/.-Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść małe porcje ciasta .-Smażyć placuszki z obu stron do lekkiego przyrumienienia.-Gotowe placuszki podawać z truskawkami i jogurtem naturalnym z dodatkiem miodu..... ........a jeszcze na koniec chciałam dodać,że nie jadam placków na śniadanie.............latem stanowią dla mnie doskonały, lekki posiłek obiadowy..........