ßßß
Bardzo fajne i szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem przypraw korzennych. Do ciasta zamiast dżemu dodałam pastę z tamaryndowca która charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. To dzięki niej ciasto jest lekko kwaskowate a przyprawą korzennym podbija smak. Ciasto w konsystencji nie jest zbite, bardziej przypomina babkę, nie jest też suche. Stanowi bardzo fajna alternatywa do świątecznego piernika. Polecam jest przepyszne!Składniki:3 jajka125 ml oleju2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru trzcinowego3/4 szklanki mleka2 łyżki kakao3 łyżki pasty tamaryndowej1 łyżeczka przyprawy korzennej2 łyżki miodu30 g orzechów drobno pokrojonych2 łyżeczki sodyszczypta soliForemka keksówka, wyłożona pergaminem i natłuszczonaWszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do miski i chwilę miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy orzechy, mieszamy i przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Dowolnie dekorujemy.* Pastę z tamaryndowca możemy zastąpić kwaskowatym dżemem np. z czarnej porzeczki, cytrynowym, pomarańczowym