ßßß Cookit - przepis na Korzenne ciasto z tamaryndowcem

Korzenne ciasto z tamaryndowcem

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajne i szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem przypraw korzennych. Do ciasta zamiast dżemu dodałam pastę z tamaryndowca która charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. To dzięki niej ciasto jest lekko kwaskowate a przyprawą korzennym podbija smak. Ciasto w konsystencji nie jest zbite, bardziej przypomina babkę, nie jest też suche. Stanowi bardzo fajna alternatywa do świątecznego piernika. Polecam jest przepyszne!
Składniki:
3 jajka
125 ml oleju
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki mleka
2 łyżki kakao
3 łyżki pasty tamaryndowej
1 łyżeczka przyprawy korzennej
2 łyżki miodu
30 g orzechów drobno pokrojonych
2 łyżeczki sody
szczypta soli
Foremka keksówka, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do miski i chwilę miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy orzechy, mieszamy i przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Dowolnie dekorujemy.
* Pastę z tamaryndowca możemy zastąpić kwaskowatym dżemem np. z czarnej porzeczki, cytrynowym, pomarańczowym
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/12/korzenne-ciasto-z-tamaryndowcem.html