Wykonanie

Bardzo fajne i szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem przypraw korzennych. Do ciasta zamiast
dżemu dodałam pastę z tamaryndowca która charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. To dzięki niej ciasto jest lekko kwaskowate a
przyprawą korzennym podbija smak. Ciasto w konsystencji nie jest zbite, bardziej przypomina babkę, nie jest też suche. Stanowi bardzo fajna alternatywa do świątecznego piernika. Polecam jest przepyszne!Składniki:3
jajka125 ml
oleju2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru trzcinowego3/4 szklanki
mleka2 łyżki
kakao3 łyżki pasty tamaryndowej1 łyżeczka
przyprawy korzennej2 łyżki
miodu30 g
orzechów drobno pokrojonych2 łyżeczki
sodyszczypta
soliForemka keksówka, wyłożona pergaminem i natłuszczonaWszystkie składniki oprócz
orzechów wkładamy do miski i chwilę miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy
orzechy, mieszamy i przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Dowolnie dekorujemy.* Pastę z tamaryndowca możemy zastąpić kwaskowatym
dżemem np. z
czarnej porzeczki,
cytrynowym,
pomarańczowym