ßßß Cookit - przepis na miodowe dzwoneczki

miodowe dzwoneczki

nazwa

Wykonanie

Do świąt co prawda jeszcze daleko, ale może już dziś przyda się komuś przepis na ciasteczka. Zwłaszcza, że najlepsze są dopiero po kilkunastu dniach spędzonych w puszce, kiedy zmiękną i nabiorą właściwego smaku. Możecie je upiec już teraz, ale pamiętajcie o tym, że przechowywać najlepiej "gołe" ciasteczka- bez lukru, czekolady itp.
Składniki:
300 g mąki
1 jajko
50 ml oleju
75 ml miodu
50 g cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy korzennej (najlepiej takiej domowej bez kakao)
Olej, miód i cukier wstawić w rondelku na mały gaz i mieszając zagotować i lekko przestudzić. Mąkę przesiać z sodą i przyprawą, dodać jajko, masę miodową i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać foremką ciastka. piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 200*C. Po wystudzeniu zamknąć w metalowej puszcze na minimum kilka dni.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/10/miodowe-dzwoneczki.html