Wykonanie
Do świąt co prawda jeszcze daleko, ale może już dziś przyda się komuś przepis na
ciasteczka. Zwłaszcza, że najlepsze są dopiero po kilkunastu dniach spędzonych w puszce, kiedy zmiękną i nabiorą właściwego smaku. Możecie je upiec już teraz, ale pamiętajcie o tym, że przechowywać najlepiej "gołe"
ciasteczka- bez lukru,
czekolady itp.Składniki:300 g
mąki1
jajko50 ml
oleju75 ml
miodu50 g
cukru1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
przyprawy korzennej (najlepiej takiej domowej bez
kakao)
Olej,
miód i
cukier wstawić w rondelku na mały gaz i mieszając zagotować i lekko przestudzić.
Mąkę przesiać z
sodą i
przyprawą, dodać
jajko, masę
miodową i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej
śmietany). Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozwałkować na podsypanym
mąką blacie i wycinać foremką
ciastka. piec na papierze do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 200*C. Po wystudzeniu zamknąć w metalowej puszcze na minimum kilka dni.