Wykonanie
Pieczenie pierników zawsze wprawia mnie w dobry nastrój i sprawia, że święta są coraz bliżej. Akcja piernikowa odbyła się u nas w zeszłym tygodniu. Jednak jutro planuję zrobić kolejną porcję tych pysznych, korzennych specjałów, ponieważ nic mi nie zostało na Święta. W moim rodzinnym domu pierniczki robi się według sekretnej receptury babci, ale muszą one długo leżeć, żeby zmiękły. Ja natomiast marzyłam o chrupiących pierniczkach, które można zjeść od razu. Po przejrzeniu wielu przepisów zdecydowałam się na Pierniczki Małgosi z bloga Piece of Me . Pierniczki wyszły kruche, korzenne i pyszne. Gorąco polecam.Składniki:1 kg
mąki3
jajka25 dag
miodu25 dag
cukru1 kostka
margaryny2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
kakao1 plaster
smalcu2 opakowania
przyprawy korzennej do piernikaWykonanie:
Miód,
cukier,
margarynę,
przyprawy i
smalec roztopić w garnku, tak aby uzyskać jednolitą masę. Całość zostawić do ostygnięcia.
Jajka ubić, następnie połączyć z
mąką i
sodą oczyszczona, rozpuszczoną w jednej łyżeczce
wody. Całość wymieszać i połączyć z płynną, ostygniętą masą. Z rozwałkowanego, podsypanego
mąką ciasta wycinać pierniczki na grubość około 3 mm. Piec w temperaturze 180ºC przez 8-10 minut.