Wykonanie
To połączenie kolorów,
czekoladowy głęboki brąz i świeża czerwień truskawkowa, to z pewnością jedno z piękniejszych.
Czekolada w zestawieniu z
truskawką również smakuje doskonale, chyba nie ma atrakcyjniejszego duetu. Taki deser zawsze wzbudza entuzjazm wśród gości.Zachwyciła mnie prostota i bezpretensjonalność muffinów
czekoladowych z
truskawką. Szukałam dobrego przepisu wśród anglojęzycznych przepisów, bo zarówno Amerykanie jak i Brytyjczycy specjalizują się w muffinach. Znalazłam wyglądający obiecująco na Taste of
Home pod hasłem 'muffiny z kwaśną śmietaną'; jak się okazało, kwaśna
śmietana to składnik ciasta, nie dodatek do gotowych już muffinów, jak początkowo sądziłam, dzięki któremu babeczki są odpowiednio wilgotne ale jednocześnie wyrośnięte.To bardzo łatwe i szybkie muffiny, które z całą pewnością się udadzą, idealne na wiosenne, majówkowe weekendowe popołudnie.

Składniki: na około 20 - 22 muffiny1 kubek
mąki pszennej1 - 2/3 kubka
mąki orkiszowej1 - 3/4 kubka
cukru trzcinowego1/2 kubka
kakao naturalnego1 - 1/2 łyżeczki
sody do pieczenia1/2 łyżeczki
soli3 duże
jajka1 kubek kwaśnej
śmietany 18%1/2 kubka
wody1/2 kubka
mleka1/2 kubka
oleju słonecznikowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/2 kubka połamanej
gorzkiej czekoladykilka świeżych
truskawek, pokrojonych na połówki albo grube plasterki, razem z ogonkiem


Jak zrobiłam:1. W dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki, czyli obie
mąki,
cukier,
kakao,
sodę i
sól. W drugiej mokre, czyli
jajka, kwaśną
śmietanę,
wodę,
mleko,
olej słonecznikowy i ekstrakt
waniliowy. Nie używałam miksera, wszystko zrobiłam przy pomocy widelca i łyżki.2. Mokre składniki dodałam do suchych, dobrze wymieszałam, na tyle żeby się bardzo dobrze połączyły, ale bez ubijania. Na końcu dodałam 1/2 kubka, a nawet trochę więcej kawałków połamanej
gorzkiej czekolady, wmieszałam w całość.3. Otwory w blaszce do pieczenia muffinów wyłożyłam papilotkami i napełniłam je
ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu każdego delikatnie umieściłam kawałki
truskawek. Piekłam w 180'C przez 25 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostawiłam na 5 minut w blaszce, a
potem przełożyłam na kratkę do wystygnięcia.

Muffiny można posypać
cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Są lekko słodkie, idealne do świeżo zaparzonej
kawy, i na śniadanie i na deser, muffiny doskonałe.
