ßßß
-Umyte osuszone mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie/1,5 łyżki/-Oprószyć solą i pieprzem.-Do mięsa dodać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i mieszając podsmażyć jeszcze chwilę.-Wlać wino, część bulionu i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.-Pod koniec dodać ocet balsamiczny.-W międzyczasie pokroić bakłażana w grubą kostkę , posolić i odstawić na ok.15 minut, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem.
-Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać pokrojoną papryczkę, kostki bakłażana i smażyć przez kilka minut .-Podsmażonego bakłażana przełożyć do prawie miękkiego mięsa i dusić razem ok.10 minut /jeśli wymaga całość doprawić do smaku/-Gotowe danie przełożyć na talerze wyłożone listkami świeżej sałatki i posypać prażonym sezamem.-Doskonałym dodatkiem może być świeża, chrupiąca bagietka lub ryż ugotowany na sypko.*Mięso można zamarynować wcześniej /ok.10-12 godzin/ w winie z dodatkiem odrobiny oliwy i przypraw/ ziaranka pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, wyciśnięty czosnek/