Wykonanie

Niezwykle proste i popularne
mięsne danie obiadowe to oczywiscie gulasz.Można je przygotować z
mięsa wieprzowego lub wołowego.Obok
cebuli do gulaszu dodaję najczęściej świeżą
paprykę i dużo przypraw............Tym razem jednak zamiast
papryki użyłam
bakłażana , a główne
przyprawy to
tymianek i
ostra papryczka. Dodatek odrobiny
octu balsamicznego nadaje daniu delikatnego słodko-kwaśnego smaku i miłego kolorystycznego akcentu. Wykończenie całości to lekko podprażone ziarenka
sezamu.Składniki:500g
mięsa wieprzowego/gulaszowe/1
bakłażan1
cebula czerwona2 ząbki
czosnku3/4szklanki czerwonego
wytrawnego wina¾ szklanki
bulionu warzywnego3 łyżki
oliwy z oliwek /lub
oleju rzepakowego2 gałązki świeżego
tymianku lub 1 łyżeczka suszonegomalutki kawałek
ostrej papryczki2 łyżki
octu balsamicznegosól i
pieprz /do smaku1 -2 łyżki prażonego
sezamuWykonanie:

-Umyte osuszone
mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie/1,5 łyżki/-Oprószyć
solą i
pieprzem.-Do
mięsa dodać
cebulę pokrojoną w kostkę,
czosnek i mieszając podsmażyć jeszcze chwilę.-Wlać
wino, część
bulionu i gotować na małym ogniu do miękkości
mięsa.-Pod koniec dodać
ocet balsamiczny.-W międzyczasie pokroić
bakłażana w grubą kostkę , posolić i odstawić na ok.15 minut, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem.

-Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą
oliwę, dodać pokrojoną papryczkę, kostki
bakłażana i smażyć przez kilka minut .-Podsmażonego
bakłażana przełożyć do prawie miękkiego
mięsa i dusić razem ok.10 minut /jeśli wymaga całość doprawić do smaku/-Gotowe danie przełożyć na talerze wyłożone listkami świeżej sałatki i posypać prażonym
sezamem.-Doskonałym dodatkiem może być świeża, chrupiąca
bagietka lub
ryż ugotowany na sypko.*
Mięso można zamarynować wcześniej /ok.10-12 godzin/ w
winie z dodatkiem odrobiny
oliwy i przypraw/ ziaranka
pieprzu,
liść laurowy,
ziele angielskie, wyciśnięty czosnek/
