ßßß Cookit - przepis na Gulasz z bakłażanem

Gulasz z bakłażanem

nazwa

Wykonanie

Niezwykle proste i popularne mięsne danie obiadowe to oczywiscie gulasz.
Można je przygotować z mięsa wieprzowego lub wołowego.
Obok cebuli do gulaszu dodaję najczęściej świeżą paprykę i dużo przypraw............
Tym razem jednak zamiast papryki użyłam bakłażana , a główne przyprawy to tymianek i ostra papryczka. Dodatek odrobiny octu balsamicznego nadaje daniu delikatnego słodko-kwaśnego smaku i miłego kolorystycznego akcentu. Wykończenie całości to lekko podprażone ziarenka sezamu.
Składniki:
500g mięsa wieprzowego/gulaszowe/
1 bakłażan
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
3/4szklanki czerwonego wytrawnego wina
¾ szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek /lub oleju rzepakowego
2 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
malutki kawałek ostrej papryczki
2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz /do smaku
1 -2 łyżki prażonego sezamu
Wykonanie:
-Umyte osuszone mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie/1,5 łyżki/
-Oprószyć solą i pieprzem.
-Do mięsa dodać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i mieszając podsmażyć jeszcze chwilę.
-Wlać wino, część bulionu i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
-Pod koniec dodać ocet balsamiczny.
-W międzyczasie pokroić bakłażana w grubą kostkę , posolić i odstawić na ok.15 minut, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem.
-Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać pokrojoną papryczkę, kostki bakłażana i smażyć przez kilka minut .
-Podsmażonego bakłażana przełożyć do prawie miękkiego mięsa i dusić razem ok.10 minut /jeśli wymaga całość doprawić do smaku/
-Gotowe danie przełożyć na talerze wyłożone listkami świeżej sałatki i posypać prażonym sezamem.
-Doskonałym dodatkiem może być świeża, chrupiąca bagietka lub ryż ugotowany na sypko.
*Mięso można zamarynować wcześniej /ok.10-12 godzin/ w winie z dodatkiem odrobiny oliwy i przypraw/ ziaranka pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie, wyciśnięty czosnek/
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/03/gulasz-z-bakazanem.html