Pyszny, pachnący pomarańczamimakaron kokardki z kurczakowym ragu'Kurczakowe ragu' z mocnym pomarańczowym akcentem , to pyszny dodatek dokażdego rodzaju makaronu /dziś z kokardkami Mamma Mia /..........na co dzień i od święta..........Składniki:350 g fileta z piersi kurczaka320 g makaronu kokardki" Mamma Mia"3 łyżki oliwy z oliwek1 niewielka cebulkamały kawałek selera naciowego1 marchewkasok wyciśnięty z 2 pomarańczyskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta szafranu1/3 szklanki białego wytrawnego winamajeranek/świeży lub suszony do smaku/pieprz świeżo zmielony/do smakusól /do smakukilka listków świeżego majeranku /do dekoracjicząstki pomarańczy /do dekoracjiWykonanie:-Warzywa obrać i pokroić w drobną kosteczkę.-Przełożyć na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażyć.-Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub cienkie paseczki.-Do podsmażonych warzyw dodać kawałeczki mięsa.-Mieszając od czasu do czasu dusić mięso z warzywami przez kilka minut.-Doprawić do smaku solą i pieprzem.-Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.-Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy , otartą skórkę, szczyptę szafranu i kilka listków majeranku.-W międzyczasie ugotować makaron /al dente/.-Makaron przecedzić i przełożyć na patelnię z mięsem i warzywami.-Dodać 3-4 łyżki wody z ugotowanego makaronu, wymieszać i nałożyć na talerze.-Danie udekorować cząstkami pomarańczy i zielonymi listkami majeranku /lub młodego szpinaku/