Wykonanie

Pyszna , pikantna
sałatka z
soczewicy z dodatkiem
czerwonej cebuli ,
suszonych owoców żurawiny i
moreli. Całość uzupełniona chrupiącymi
orzechamii listkami świeżej
mięty. Według własnego uznania
sałatkę należy doprawićświeżą
oliwą z oliwek i
octem winnymSoczewica to jedno z najzdrowszych roślin strączkowych. Przez długi czas zapomniana coraz częściej gości na naszych stołach. Kiedyś składnik dań dla ubogich dziś podstawa diety wegetariańskiej .......i przysmak dla amatorów tych smakowitych ziarenek. Możliwości wykorzystania
soczewicy w kuchni są ogromne ,a bogactwo dobroczynnych składników ,które zawiera w swoim składzie tym bardziej mobilizuje do wprowadzenia jej na stałe do naszego jadłospisu.

Czasem nie mamy pomysłu co zrobić z ziarenkami
soczewicy...........a wtstarczy dodać do nich kilka składników, odpowiednio skomponować na talerzu i smaczne danie gotowe......Składniki:

1 mała
cebula1
marchewka1
cebula czerwonakawałek
selera naciowego300 g
soczewicy /zielona/600-800 ml
bulionu warzywnegoliść laurowy2 łyżki
oliwy½ łyżeczki
kminu rzymskiego5
suszonych moreliszczypta ostrej, świeżej papryczki8 połówek
orzechów włoskicholiwa z oliwek / do smaku/
ocet winny/do smaku/listki świeżej
mięty do dekoracji
sól do smakuWykonanie:-
Cebulę,
marchew i
seler drobniutko posiekać.-Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę
oliwy i podsmażyć pokrojone warzywa.-Dodać
soczewicę i zalać gorącym
bulionem /tak by ziarenka były całkowicie przykryte/.-Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości
soczewicy.-W miarę potrzeby podlewać
bulionem.-
Czerwoną cebulę pokroić w krążki.-
Morele przekroić na pół / usunąć pestki/ zalać ciepłą
wodą i pozostawić na ok.10 minut.-Z papryczki usunąć pestki i drobniutko pokroić.-
Orzechy posiekać.-Ugotowaną
soczewicę przestudzić /powinna być sypka/ , połączyć z
żurawiną ,
morelami i
orzechami /odłożyć po kilka do dekoracji/.-Delikatnie wymieszać.-Doprawić do smaku
solą, dodać
ostrą papryczkę i ziarenka
kminu.-Przełożyć na półmisek.-Na wierzchu ułożyć plasterki
czerwonej cebuli, skropić
oliwą,
octem udekorować listkami
mięty i
suszonymi owocami.Do sałatki można użyć gotowej
soczewicy / z kartonika lub puszki/.Wówczas warzywa należy poddusić nieco dłużej, a pood koniec dodać odsączone ziarenka.

