ßßß Cookit - przepis na Sałatka z soczewicy i suszonych owoców

Sałatka z soczewicy i suszonych owoców

nazwa

Wykonanie

Pyszna , pikantna sałatka z soczewicy z dodatkiem czerwonej cebuli ,
suszonych owoców żurawiny i moreli. Całość uzupełniona chrupiącymi orzechami
i listkami świeżej mięty. Według własnego uznania sałatkę należy doprawić
świeżą oliwą z oliwek i octem winnym
Soczewica to jedno z najzdrowszych roślin strączkowych. Przez długi czas zapomniana coraz częściej gości na naszych stołach. Kiedyś składnik dań dla ubogich dziś podstawa diety wegetariańskiej .......i przysmak dla amatorów tych smakowitych ziarenek. Możliwości wykorzystania soczewicy w kuchni są ogromne ,a bogactwo dobroczynnych składników ,które zawiera w swoim składzie tym bardziej mobilizuje do wprowadzenia jej na stałe do naszego jadłospisu.
Czasem nie mamy pomysłu co zrobić z ziarenkami soczewicy...........a wtstarczy dodać do nich kilka składników, odpowiednio skomponować na talerzu i smaczne danie gotowe......
Składniki:
1 mała cebula
1 marchewka
1 cebula czerwona
kawałek selera naciowego
300 g soczewicy /zielona/
600-800 ml bulionu warzywnego
liść laurowy
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki kminu rzymskiego
5 suszonych moreli
szczypta ostrej, świeżej papryczki
8 połówek orzechów włoskich
oliwa z oliwek / do smaku/
ocet winny/do smaku/
listki świeżej mięty do dekoracji
sól do smaku
Wykonanie:
-Cebulę, marchew i seler drobniutko posiekać.
-Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojone warzywa.
-Dodać soczewicę i zalać gorącym bulionem /tak by ziarenka były całkowicie przykryte/.
-Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy.
-W miarę potrzeby podlewać bulionem.
-Czerwoną cebulę pokroić w krążki.
-Morele przekroić na pół / usunąć pestki/ zalać ciepłą wodą i pozostawić na ok.10 minut.
-Z papryczki usunąć pestki i drobniutko pokroić.
-Orzechy posiekać.
-Ugotowaną soczewicę przestudzić /powinna być sypka/ , połączyć z żurawiną , morelami i orzechami /odłożyć po kilka do dekoracji/.
-Delikatnie wymieszać.
-Doprawić do smaku solą, dodać ostrą papryczkę i ziarenka kminu.
-Przełożyć na półmisek.
-Na wierzchu ułożyć plasterki czerwonej cebuli, skropić oliwą, octem udekorować listkami mięty i suszonymi owocami.
Do sałatki można użyć gotowej soczewicy / z kartonika lub puszki/.Wówczas warzywa należy poddusić nieco dłużej, a pood koniec dodać odsączone ziarenka.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/11/saatka-z-soczewicy-i-suszonych-owocow.html