ßßß
1 mała cebula1 marchewka1 cebula czerwonakawałek selera naciowego300 g soczewicy /zielona/600-800 ml bulionu warzywnegoliść laurowy2 łyżki oliwy½ łyżeczki kminu rzymskiego5 suszonych moreliszczypta ostrej, świeżej papryczki8 połówek orzechów włoskicholiwa z oliwek / do smaku/ocet winny/do smaku/listki świeżej mięty do dekoracjisól do smakuWykonanie:-Cebulę, marchew i seler drobniutko posiekać.-Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojone warzywa.-Dodać soczewicę i zalać gorącym bulionem /tak by ziarenka były całkowicie przykryte/.-Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy.-W miarę potrzeby podlewać bulionem.-Czerwoną cebulę pokroić w krążki.-Morele przekroić na pół / usunąć pestki/ zalać ciepłą wodą i pozostawić na ok.10 minut.-Z papryczki usunąć pestki i drobniutko pokroić.-Orzechy posiekać.-Ugotowaną soczewicę przestudzić /powinna być sypka/ , połączyć z żurawiną , morelami i orzechami /odłożyć po kilka do dekoracji/.-Delikatnie wymieszać.-Doprawić do smaku solą, dodać ostrą papryczkę i ziarenka kminu.-Przełożyć na półmisek.-Na wierzchu ułożyć plasterki czerwonej cebuli, skropić oliwą, octem udekorować listkami mięty i suszonymi owocami.Do sałatki można użyć gotowej soczewicy / z kartonika lub puszki/.Wówczas warzywa należy poddusić nieco dłużej, a pood koniec dodać odsączone ziarenka.