Wykonanie

Kruchutka
tarta kasztanowa wypełniona słodkimi
gruszkami i
czekoladą.Właściwie można by było na tym poprzestać,bo
tarta sama w sobie jest pyszna i wystarczająco słodka , ale zdecydowałam podać ją z dodatkiem odrobiny
gruszkowego musu i z
czekoladowym kremem kasztanowym.
Kasztany jadalne to bogactwo witamin i minerałów. Można je gotować, piec i przetwarzaćna
mąkę.
Mąka kasztanowa nie zawiera glutenu . Doskonale nadaje się do wypieku
chleba , ciast, naleśników ,kruchych
ciasteczekdo przyrządzania deserów,a nawet
makaronu.

Składniki:250 g
mąki kasztanowej100 g
mąki pszennej200 g
masła1
jajo1
żółtko100 g
cukru pudru3
gruszki2 łyżki
soku z cytryny5 ugotowanych
kasztanów jadalnych100 g czekolady/ użyłam batonik nadziewany/
kasztany kandyzowane do dekoracjioraz:w/g uznania jako dodatek-mus
gruszkowy-
krem czekoladowo kasztanowyWykonanie:

-Składniki na ciasto umieścić w misie miksera .-Miksować do połączenia się składników.-Ciasto wyłożyć na blat, podzielić na dwie części ,owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.-
Gruszki obrać, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w ósemki, skropić
sokiem z cytryny.-Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość foremki / 22 cm/ plus brzegi.-Wyłożyć natłuszczoną foremkę.-Z drugiej części odłożyć kawałek ciasta na dekorację i również rozwałkować.-Pokrojone
gruszki ułożyć na cieście, posypać pokruszonymi
kasztanami i kawałkami
czekolady.

-Przykryć drugim krążkiem ciasta, dociskając brzegi.-Z odłozonego ciasta wyciąć dekoracyjne listki i ułożyć na wierzchu ciasta.-Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st.C o. 35 minut.Podawać z musem gruszkowym/ ugotowane ,zmiksowane
gruszki doprawione
sokiem cytrynowym i
cynamonem / lub
kasztanową nutellą /ugotowane, zmiksowane
kasztany połączone z nutellą
czekoladowo-orzechową/.



