Wykonanie
tarta gruszkowaOstatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście
tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych
owoców (i to jednych z moich ulubionych) -
gruszek :).

Składniki na ciasto:250 g
mąki pszennej100 g
masła1
jajko1
żółtko2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cukru wanilinowego2 łyżeczki
kakaoszczypta
soli na wierzch:3-4
gruszki (ok. kilograma)2
jajka1 łyżeczka
cukru wanilinowegook. 2/3 szklanki
śmietany kremówki 30%1-2 łyżki
mąkiMąkę przesiać do miski, wymieszać z
cukrem pudrem,
cukrem wanilinowym,
kakao i szczyptą
soli. Dodać pokrojone w kostkę
masło i posiekać. Wbić
jajko oraz
żółtko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche można dodać łyżkę
wody. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na wielkość formy do tarty i przełożyć do formy. Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia i wysypać
grochem lub kulkami do pieczenia tarty. Wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika i piec tak przez 15 min. Następnie zdjąć
groch i papier go pieczenia i piec jeszcze 5 min.W czasie pieczenia
spodu przygotować wierzch tarty:
gruszki obrać, pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne.
Śmietanę,
jajka,
cukier i
mąkę wymieszać dokładnie (może być mikserem).Upieczony spód wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim
gruszki i zalać masą
śmietanową. Zapiec jeszcze przez 30 min. w 180 o C.

