ßßß Cookit - przepis na nieuTARTA gruszka

nieuTARTA gruszka

nazwa

Wykonanie

tarta gruszkowa
Ostatnio dopadło mnie sporo obowiązków, czasu niewiele, a słodkiego się chce. I to dobrego słodkiego, a nie kupnego. Na szczęście tarta to tylko pół godziny roboty, a może nawet mniej. Poza tym to dobry sposób na wykorzystanie kolejnych sezonowych owoców (i to jednych z moich ulubionych) - gruszek :).
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki kakao
szczypta soli na wierzch:
3-4 gruszki (ok. kilograma)
2 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
ok. 2/3 szklanki śmietany kremówki 30%
1-2 łyżki mąki
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, kakao i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać. Wbić jajko oraz żółtko i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt suche można dodać łyżkę wody. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na wielkość formy do tarty i przełożyć do formy. Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia tarty. Wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika i piec tak przez 15 min. Następnie zdjąć groch i papier go pieczenia i piec jeszcze 5 min.
W czasie pieczenia spodu przygotować wierzch tarty: gruszki obrać, pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne. Śmietanę, jajka, cukier i mąkę wymieszać dokładnie (może być mikserem).
Upieczony spód wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim gruszki i zalać masą śmietanową. Zapiec jeszcze przez 30 min. w 180 o C.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2014/09/nieutarta-gruszka.html