Wykonanie
Smaczne i zdrowe
ciastka orzechowe. Podobno
orzechy dobrze wpływają na nasz mózg. Zawierają wiele witamin z grupy B oraz lipidy ważne dla naszego organizmu. Ten rodzaj kruchych
ciastek piekę częste w późnojesiennym okresie. Poprawiają mi humor, gdy na dworze jest sza ro-buro.

Składniki:- dwie szklanki
mąki pszennej- kostka
masła- dwa
jaja- 4 łyżki
cukru pudru- ok. pó ł szklanki drobno zmielonych
orzechów- łyżka
soku z cytrynyWykonanie:1.
Mąkę przesi ewam na stolnic ę.2. Oddzielam
żółtka od
białek. W przypadku tego ciasta wykorzystuję tylko
żółtka.3.
Doda ję
masło, które siekam nożem na drobne kawałki.
Doda ję
cukier puder orzechy,
sok z cytryny, i wspomniane wcze śniej
żółtka. Wszystko razem zagniatam.Moja ciotka zawsze powtarza, że kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego staram się je zagnieść jak najszybciej bez zbędnych celebracji.4. Ciasto
zawi jam w folię i w kładam do lodówki na około 30 minut.5. Wyjm uję z lodówki, rozwałkuję, wy
cinam wybrane kształty.6. Blachę wykładam papierem i układam na niej
ciastka. Pie kę w temperaturze 200 st. C przez ok. 15 minut.