Wykonanie
Za mną już połowa wakacji. W lipcu nie mogłam pisać ze względu na moje praktyki zawodowe, które odbyłam na kuchni w jednej z najpopularniejszych
sieci hotelów w Europie ;)Ta miesięczna praktyka nie zniechęciła mnie do wykonywania zawodu w przyszłości, w prost przeciwnie. Zobaczyłam wiele nowych, kulinarnych możliwości oraz obaliłam kilka
mitów związanych z pracą kucharza.Minęły już prawie dwa tygodnie odkąd wróciłam do domu. Jednak nie miałam weny, żeby coś upichcić, długo się zastanawiałam co mogła bym upiec. Teraz już moja blokada kulinarna została zdjęta i na to szare popołudnie proponuję tartę ze
śliwkami i kruszonką ;D
Tarta ze
śliwkamiSkładniki na kruche ciasto:~ 300 g
mąki pszennej~ 100 g
cukru pudru~ 2
żółtka~ 200 g (kostka)
masłaMąkę przesiać, wsypać
cukier, dołożyć
masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) i posiekać nożem. Dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół.Formę do tarty nasmarować
masłem i posypać
mąką. Ciasto rozwałkować na średnicę większą niż forma. Wyłożyć. brzegi wyrównać i nakłuć całość widelcem. (Ilość składników na ciasto jest nieco większa, więc zostanie jeszcze mała część, którą będzie można wykorzystać na upieczenie kruchych babeczek). Wyłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać
fasolą lub
kaszą w celu obciążenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. W
między czasie
śliwki umyć, przekroić i wyjąć pestki.Składniki na kruszonkę: (duża porcja)~ 2 szklanki
mąki~ 1 szklanka
cukru pudru~ pół kostki
masłaWszystkie składniki połączyć razem. Gotowe
śliwki ułożyć na podpieczonym cieście i posypać kruszonką. Następnie piec około 10 minut do zrumienienia kruszonki.
