Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, pachnące czosnkiem .....i miętąpyszne placuszki cukiniowe.W sezonie cukiniowym placuszki smażę bardzo często. Czasami cukinię dodaję do ziemniaków, ale częściej pełni ona w plackach rolę głowną. Zmieniam natomiast dodatki.Trochę przez ciekawość ale równiez po to , by nie były nudne.Składniki:2 średniej wielkości cukinie / najlepiej młodej ze skórką/1 marchewka100 g sera feta1 jajko3-4 łyżki mąki pszennej2 ząbki czosnku2 łyżeczki posiekanej miętyszczypta słodkiej paprykiszczypta ostrej paprykipieprz mielony do smakuolej do smażeniaWykonanie:-Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczach.-Posolić i odstawić na ok. 20 minut.-Dobrze odcisnąć i przełożyć do miski.-Marchewkę zetrzeć, połączyć z cukinią-Ser feta dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do miski z warzywami.-Wbić jajko, wsypywać mąkę regulując stopniowo gęstość ciasta.-Dodać miętę ,czosnek i przyprawy.-Składniki wymieszać.-Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.-Na patelni teflonowej rozgrzać trochę oleju.-Nakładać porcjami masę i na średnim ogniu smażyć z obu stron owalne placuszki .-Po upieczeniu przełożyć na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.-Podawać na gorąco lub na zimno z sosem jogurtowymkoperkowo -czosnkowym.