ßßß
Sezon na śliwki w pełni. Ciasta, desery, przetwory i oczywiście tradycyjnie knedle.Nasze rodzime , klasyczne z gotowanych ziemniaków. Takie zapamiętałam od dziecka, takie polubiłam najbardziej i takie właśnie przygotowuję w moim domu.
Składniki: / ok.20-30 szt zależy od wielkości śliwek/ok.1 kg ugotowanych /sypkich/ziemniaków/
ok. 200 g mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 jajko1/2 łyżeczki soliok.20 szt śliwekorazmasłobułka tartacukierWykonanie:
-Śliwki umyć i osuszyć. Można przekroić je na pół, wyjąć pestkę, ale można również pozostawić śliwkę w całości /po przekrojeniu na połowę ugotowanego knedelka pestka ładnie odchodzi, a wiec jest to jedynie małe utrudnienie w czasie jedzenia, ale ułatwienie podczas przygotowania/.-Ugotowane ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.-Do miski z przestudzonymi ziemniakami dodać mąkę , sól i jajko.-Wyrobić ciasto.-Przełożyć na omączony blat, chwilkę wyrobić do całkowitego połączenia się składników i podzielić na 2 części.-Uformować dłońmi wałki, które następnie pokroić nożem na mniejsze kawałki/ wielkości odpowiadającej knedlom/.-Każdy kawałek spłaszczać i układać na nim śliwkę.-Ciastem zlepić śliwkę i uformować okrągłe knedle.-Ciasto ziemniaczane nie może leżeć zbyt długo, bo robi się luźne, a należy gotować je zaraz po zlepieniu.
-Zagotować wodę, lekko osolić.-Wrzucać knedle partiami / po kilka szt./ do wrzącej lekko osolonej wody /zamieszać, by nie przywarły do dna/ i gotować ok. 4 minuty / w zależności od wielkości/ od chwili wypłynięcia na wierzch.-Ugotowane knedle wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerze.-Wierzch polać przyrumienioną bułką tartą/ można dodać zmielone migdały lub orzechy/ podsmażoną z masłem i posypać cukrem.
Z tego samego ciasta można zrobić knedle z truskawkami i podać z kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem i wanilią.Użyłam truskawek zamrożnych /najlepiej obtaczać je ciastem zanim się rozmrożą/.
....i nawet nie trzeba było zapraszać do stołu....... .