ßßß
 
            
         Składniki:1 kg ziemniaków2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej2 jajka1/2 łyżeczki soli1 kg śliwek4 łyżki cukruDodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznaniaŚliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę - wybierzcie nieduże śliwki - dzięki temu knedle nie będą za duże.Ziemniaki obrać i ugotować, jak już będą miękkie - chwilę przestudzić i przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i dokładnie wymieszać (nie ugniatać). Z ciasta odrywać kawałki, spłaszczać w rękach, na środek nakładać śliwkę i posypujemy ją ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i toczymy chwilę w rękach, żeby uformować ładną kulkę. Gdyby ciasto Wam się lepiło do rąk - obtoczcie je w mące.Knedle gotować we wrzące, i lekko osolonej wodzie około 5 minut - do chwili aż wypłyną na powierzchnię.Podawać z dodatkami wedle uznania - ja najbardziej lubię gotowane z cukrem pudrem, natomiast Mąż smażone na patelni na maśle. A Wy?Smacznego :)I przy okazji zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
Składniki:1 kg ziemniaków2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej2 jajka1/2 łyżeczki soli1 kg śliwek4 łyżki cukruDodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznaniaŚliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę - wybierzcie nieduże śliwki - dzięki temu knedle nie będą za duże.Ziemniaki obrać i ugotować, jak już będą miękkie - chwilę przestudzić i przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i dokładnie wymieszać (nie ugniatać). Z ciasta odrywać kawałki, spłaszczać w rękach, na środek nakładać śliwkę i posypujemy ją ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i toczymy chwilę w rękach, żeby uformować ładną kulkę. Gdyby ciasto Wam się lepiło do rąk - obtoczcie je w mące.Knedle gotować we wrzące, i lekko osolonej wodzie około 5 minut - do chwili aż wypłyną na powierzchnię.Podawać z dodatkami wedle uznania - ja najbardziej lubię gotowane z cukrem pudrem, natomiast Mąż smażone na patelni na maśle. A Wy?Smacznego :)I przy okazji zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK