Wykonanie
Strasznie dawno nie było mi dane jeść knedli ze
śliwkami - jak mnie naszło, to nie mogłam ich nie zrobić! :)
Składniki:1 kg
ziemniaków2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2
jajka1/2 łyżeczki
soli1 kg
śliwek4 łyżki
cukruDodatkowo:
masło,
bułka tarta,
cynamon,
cukier puder - wedle uznania
Śliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę - wybierzcie nieduże
śliwki - dzięki temu knedle nie będą za duże.
Ziemniaki obrać i ugotować, jak już będą miękkie - chwilę przestudzić i przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych
ziemniaków dodać
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
jajka i
sól i dokładnie wymieszać (nie ugniatać). Z ciasta odrywać kawałki, spłaszczać w rękach, na środek nakładać
śliwkę i posypujemy ją ok.1/4 łyżki
cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i toczymy chwilę w rękach, żeby uformować ładną kulkę. Gdyby ciasto Wam się lepiło do rąk - obtoczcie je w
mące.Knedle gotować we wrzące, i lekko osolonej wodzie około 5 minut - do chwili aż wypłyną na powierzchnię.Podawać z dodatkami wedle uznania - ja najbardziej lubię gotowane z
cukrem pudrem, natomiast Mąż smażone na patelni na
maśle. A Wy?Smacznego :)I przy okazji zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK