Wykonanie
Wracamy do
śliwek.Knedle najlepiej smakują ze świeżymi
śliwkami.Składniki:-ok. 1 kg ugotowanych
ziemniaków-ok. 0,6 kg
śliwek ( najlepiej węgierek )-2-2,5 szklanki
maki pszennej-2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej-2
jajka-
cukier,
sól,
olej-1/3 kostki
masła-
bułka tarta ( 4-5 łyżek )
Przestudzone
ziemniaki ( nie całkiem zimne ) zgniatamy w prasce,lub tłuczemy gnieciuchem, lub przepuszczamy przez maszynkę.
Śliwki nacinamy i usuwamy pestki.
Do
ziemniaków dodajemy 1,5 szklanki
mąki pszennej,
mąkę ziemniaczaną,
jajka i wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo pozostałą
mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto.
Z ciasta formujemy wałek.
Tniemy na porcje, w zależności od wielkości
śliwek ( 20-25 porcji ).
Porcje spłaszczamy na placuszki, nakładamy
śliwki wypełnione odrobiną
cukru i formujemy kulki.
Na patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy
masło z
bułką tartą.
Kulki wkładamy do wrzącej, osolonej
wody z odrobiną
oleju.Gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut pod przykryciem.
Wyjmujemy, polewamy
masłem z
bułką tartą i delektujemy się smakiem.
Smacznego!