ßßß Cookit - przepis na Tortelloni z zielonym pesto i warzywami

Tortelloni z zielonym pesto i warzywami

nazwa

Wykonanie

Propozycja na pyszny , lekki , letni obiadek.
Smacznie i kolorowo, a na dodatek ekspresowo.
Składniki: / 2 porcje/
300 g pierożków tortelloni /lub tortellini/ z ricottą i szpinakiem
50 g zielonego pesto /z bazylii/
2 ziemniaki
50 g zielonej fasolki szparagowej
150 g pomidorków koktajlowych
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek /lub oleju o smaku bazylii/
1-2 łyżki startego sera Grana Padano/lub parmezanu/
1 łyżka orzeszków piniowych
kilka listków bazylii
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę , wrzucić do gorącej ,osolonej wody i gotować ok.15 minut.
-Fasolkę obrać, pokroić na długość ok. 1 cm i wrzucić do gotujących się ziemniaków po 10 -ciu minutach.
-Gotować razem.
-Odcedzić i przełożyć do miseczki.
-Nastawić wodę na pierożki.
-Umyte pomidorki przekroić na pół.
-Na dużej patelni rozgrzać oliwę ,wrzucić ząbek czosnku, dodać pomidorki doprawić do smaku solą , pieprzem i smażyć na mocnym ogniu ok.1,5 minuty. Wyjąć czosnek, a pomidorki przełożyć na talerz, zabezpieczyć przed ostudzeniem.
-Tortelloni wrzucić do wody i gotować w/g zaleceń producenta.
-Ziemniaki i fasolkę przełożyć na patelnię,w której smażyły się pomidory i dobrze podgrzać.
-Ugotowane pierożki przecedzić i przesypać na patelnię z warzywami, wymieszać.
-Pesto rozcieńczyć odrobiną gorącej wody z makaronu i rozłożyć równomiernie na talerzach lub półmisku.
-Gorące pierożki z ziemniakami i fasolką ułożyć na sosie, obłożyć pomidorkami, posypać orzeszkami i startym serem.
-Ozdobić listkami bazylii i podawać.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/06/tortelloni-z-zielonym-pesto-i-warzywami.html