Wykonanie

Propozycja na pyszny , lekki , letni obiadek.Smacznie i kolorowo, a na dodatek ekspresowo.

Składniki: / 2 porcje/

300 g pierożków tortelloni /lub tortellini/ z
ricottą i
szpinakiem50 g zielonego pesto /z bazylii/2
ziemniaki50 g
zielonej fasolki szparagowej150 g
pomidorków koktajlowych1 duży ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek /lub
oleju o smaku bazylii/1-2 łyżki
startego sera Grana Padano/lub parmezanu/1 łyżka
orzeszków piniowychkilka listków
bazyliisól i
pieprz do smakuWykonanie:-Obrane
ziemniaki pokroić w drobną kostkę , wrzucić do gorącej ,osolonej
wody i gotować ok.15 minut.-
Fasolkę obrać, pokroić na długość ok. 1 cm i wrzucić do gotujących się
ziemniaków po 10 -ciu minutach.

-Gotować razem.-Odcedzić i przełożyć do miseczki.-Nastawić
wodę na pierożki.-Umyte
pomidorki przekroić na pół.-Na dużej patelni rozgrzać
oliwę ,wrzucić ząbek
czosnku, dodać
pomidorki doprawić do smaku
solą ,
pieprzem i smażyć na mocnym ogniu ok.1,5 minuty. Wyjąć
czosnek, a
pomidorki przełożyć na talerz, zabezpieczyć przed ostudzeniem.-Tortelloni wrzucić do
wody i gotować w/g zaleceń producenta.-
Ziemniaki i
fasolkę przełożyć na patelnię,w której smażyły się
pomidory i dobrze podgrzać.-Ugotowane pierożki przecedzić i przesypać na patelnię z warzywami, wymieszać.-Pesto rozcieńczyć odrobiną gorącej
wody z
makaronu i rozłożyć równomiernie na talerzach lub półmisku.-Gorące pierożki z
ziemniakami i
fasolką ułożyć na sosie, obłożyć
pomidorkami, posypać orzeszkami i
startym serem.-Ozdobić listkami
bazylii i podawać.
