ßßß Cookit - przepis na Racuszki na kwaśnym mleku

Racuszki na kwaśnym mleku

nazwa

Wykonanie

Racuszki na kwaśnym mleku smażyłam chyba "od zawsze......."
czyli nic nowego tu nie wniosę ...
Będąc jeszcze małym dziewczynką dawałam sobie z nimi świetnie radę. Ciasto robiłam na wyczucie ,choć składniki zawsze te same. Raz racuchy były mięciutkie, grube i pulchne , innym razem płaskie i twarde, a czasem pachniały proszkiem do pieczenia lub sodą. Ale zawsze były pyszne i piekło się ich kopiaty talerz. Najlepsze były wówczas , kiedy pojawiały się truskawki, maliny i jagody, bo te z jabłkami można piec przecież przez cały rok.
Składniki:/ ok.12 szt/
ok. 2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 1/2 szklanki kwaśnego mleka
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
olej do smażenia
150 g serka mascarpone
200 g świeżych truskawek
2 łyżki cukru pudru
listki świeżej mięty
-Kwaśne mleko wymieszać z jajkami /kiedyś używałam taki drewniany przyrząd, który nazywam montewką / przy pomocy miksera .
-Dodać mąkę , sodę , sól , cukier i ponownie wymieszać do połączenia się składników.
-Ciasto powinno być dość gęste / jeśli tak nie jest należy dodać odrobinę mąki lub mleka/.
-Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
-Kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
-Smażyć do wyczerpania ciasta /jeśli uznamy za konieczne należy wlać odrobinę oleju , lub smarować patelnię pędzelkiem/
/Mam w zwyczaju przykrywać patelnię w trakcie smażenia pokrywką, a
racuszki wówczas bardzo ładnie rosną./
-Truskawki umyć i obrać.
-Kilka dojrzałych truskawek rozgnieść z cukrem /dodatkowo przetarłam przez sitko/ i połaczyć z serkiem mascarpone , dodać pokrojone listki mięty.
-Na upieczone racuszki nałożyć krem truskawkowy i ozdobić pozostałymi owocami.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/06/racuszki-na-kwasnym-mleku.html