Wykonanie
Kombinacji i pomysłów na jogurtowce jest bardzo dużo. Nawet u mnie za każdym razem , kiedy robię ten rodzaj deseru , nigdy nie powtarza się taki sam wariant.A ten
jogurtowy przysmak powstał z zupełnie przypadkowo dobranych składników.Chciałam wypróbować nową foremkę i.......próba wyszła pomyślnie!
Składniki: /silikonowa, ozdobna foremka o śr. ok 22 cm/
500 ml
naturalnego jogurtu kremowego200 ml
śmietany 30%3 łyżki
cukru pudru1
galaretka w kolorze czerwonym1
galaretka cytrynowa2 łyżeczki
żelatyny½ szklanki
borówek1
brzoskwinia1 mały
banan1 łyżka
soku z cytrynyok.12 podłużnych
biszkoptów-
Borówki umyć,osuszyć,
brzoskwinię i
banana obrać i pokroić w kostkę, skropić
sokiem z cytryny.-Przygotować
galaretkę czerwoną w/g przepisu /można zmniejszyć ilość wody/ i przelać do silikonowej formy, wstawić do lodówki.-
Galaretkę cytrynową rozpuścić w ok. 200 ml gorącej
wody, dodać
żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Wstawić na chwilę do lodówki.-Zimny
jogurt zmiksować z
cukrem, dodać schłodzoną
galaretkę cytrynową z
żelatyną i przygotowane
owoce, lekko wymieszać.-
Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą
jogurtową.-Całość przelać do foremki z zastygniętą
galaretką.-Wyrównać wierzch i obłożyć
biszkoptami odpowiednio dopasowując ich wielkość.-Foremkę przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.-Po całkowitym zastygnięciu masę lekko oddzielić od
boków foremki/nożem/ , formę odwrócić do góry dnem, ułożyć na paterze i zdjąć .-Deser pokroić i nakładać na talerzyki.