Wykonanie
Kolejny sernik na zimno. Tym razem
jagody są smakiem przewodnim. Kocham go! lekki, pachnący
jagodami z soczystymi
borówkami wieńczącymi dzieło....po prostu kwintesencja lata..Proporcja na blachę 24 x 30 cm- 1 kilogram
sera mielonego ( wiaderkowy )- 500 ml
śmietany kremówki- 1 szklanka
jagód- 1
galaretka jagodowa ( bądź o smaków
owoców leśnych ) + 2 płaskie łyżki
żelatyny- 1
galaretka cytrynowa + 2 płaskie łyżki
żelatyny- 2 płaskie łyżki
cukru pudru- ok 30 dag
borówek do przybrania
1.
Jagody zagotowujemy, przecieramy przez gęste sito*. Płynu ma być 3/4 szklanki ( jeżeli brakuje uzupełniamy
wodą).
Sok jagodowy ponownie zagotowujemy, rozpuszczamy w nim
galaretkę jagodową +
żelatynę. Studzimy.2.
Cytrynową galaretkę +
żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Studzimy.3.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem.4.
Ser rozdzielamy na pół, przekładamy do osobnych misek:- pierwszą część
sera miksujemy chwilę, dodajemy ciemną, wystudzoną
galaretkę, miksujemy. Następnie dokładamy połowę porcji
śmietany. Delikatnie mieszamy.- drugą część
sera miksujemy, dodajemy jasną
galaretkę, miksujemy. Dodajemy pozostałą
śmietanę. Delikatnie mieszamy.5. Do wyłożonej folią spożywczą blachy na środek wylewamy chochelkę jasnej masy. Na nią chochelkę ciemnej masy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. ( Uwaga: masa szybko tężeje )6. Na wierzch wysypujemy
borówki. Wkładamy do lodówki do stężenia ( na ok. godzinę ). Przed podaniem sernik z lodówki należy wyjąć 15 minut wcześniej.* jeżeli użyjemy samej jagodowej
galaretki paski w serniku nie będą tak ciemne. Jeżeli nie mamy pod ręką
jagód można do masy dodać odrobinę fioletowego barwika spożywczego a samą
galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku.