Wykonanie

Witam niedzielnie :) Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, ciągle ciemno, mokro i wietrznie, ja na przekór temu postanowiłam rozświetlić choć trochę nastrój sobie i bliskim przygotowując taki oto brzoskwiniowiec :) Bo kto powiedział, że ciasta na zimno są zarezerwowane tylko na lato i upały? Zapewniam, że w zimie smakują równie wybornie :) Polecam :)Składniki * na tortownice 24-26 cm*- 0.5 litra
jogurtu naturalnego- 500 gram
serka homogenizowanego waniliowego- 3/4 szklanki
cukru pudru ( dałam trochę mniej )- 3 łyżki
żelatyny- duża puszka
brzoskwiń- 1
banan ( opcjonalnie )- dwie
galaretki ( u mnie 1 brzoskwiniowa i 1 truskawkowa )- paczka okrągłych
biszkoptów- 0.5 szklanki
mlekaWykonanie
Serki waniliowe i
jogurt połączyć przy pomocy miksera z
cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej
wody, ostudzić i wlać do masy, wymieszać, dodać pokrojone w kostkę
brzoskwinie ( 4 połówki zostawić do dekoracji ) Delikatnie wymieszać.Tortownice wyłożyć
biszkoptami nasączonymi w
mleku, na
biszkopty przelać masę
brzoskwiniową. Formę wstawić do lodówki aby stężała.Kiedy masa tężeje
galaretki rozpuścić w 750ml gorącej
wody. Resztę
brzoskwiń i ewentualnie
banana pokroić w plasterki. Kiedy masa stężeje udekorować ją
brzoskwiniami,
bananami, zalać ostudzonymi
galaretkami. Całośc wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin.Smacznego :)



* przepis pochodzi z WŻ autorstwa Wknwprowadziłam od siebie kilka drobnych zmian :)