Wykonanie
< Spaghetti BolognesePiramidka z kotletem wołowym >
Przepis na dużą tortownicę :0.5 l
śmietany tortowej 36%5 dużych łyżek
jogurtu typu grecki/bałkański(
jogurt ten jest gesty)
biszkopty do wyłożenia dna100 gr
cukru pudru5 kolorowych
galaretek(3
galaretki pójdą pokrojone w kostkę do środka ciasta,1 do masy śmietanowej i 1 na wierzch)1 puszka
brzoskwińWykonanie:3 kolory
galaretek rozpuścić w wodzie, każda w osobnym naczyniu. Można rozpuścić w mniejszej ilości
wody niż podaje przepis ale nie jest to konieczne.Najlepiej jest przygotować te 3
galaretki na dzień przed robieniem ciasta, na wieczór. Następnego dnia nie musimy już czekać aż
galaretka nam dobrze zastygnie i będzie nadawać się do krojenia a trwa to dość długo.Kiedy
galaretki nam stężeją na dobre, kroimy je w większą kostkę.Dwie pozostałe
galaretki rozpuszczamy i czekamy do lekkiego ich stężenia, ale nie do zastygnięcia.
Śmietanę ubijamy razem z
jogurtem oraz
cukrem za pomocą mixera. Do ubitej masy dodajemy 1 tężejącą
galaretkę i mieszamy razem.Tortownice wykładamy folią spożywczą( aby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu masy , czasem tortownice są mało szczelne) Układamy na dnie
biszkopty lub inne
ciastka wg.uznaniaMasę
śmietanową wylewamy do tortownicy, dodajemy 3
galaretki pokrojone w kostkę, mieszamy delikatnie wszystko razem. Wstawiamy do lodówki aby masa zastygła.Kiedy masa zastygnie, dekorujemy jej wierzch pokrojonymi
brzoskwiniami i wylewamy na wierzch ostatnia tężejąca
galaretkę.Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin aby dobrze zastygło i nadawało się do krojenia.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Spaghetti BolognesePiramidka z kotletem wołowym >