ßßß

Przepis na dużą tortownicę :0.5 l śmietany tortowej 36%5 dużych łyżek jogurtu typu grecki/bałkański(jogurt ten jest gesty)biszkopty do wyłożenia dna100 gr cukru pudru5 kolorowych galaretek(3 galaretki pójdą pokrojone w kostkę do środka ciasta,1 do masy śmietanowej i 1 na wierzch)1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:3 kolory galaretek rozpuścić w wodzie, każda w osobnym naczyniu. Można rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podaje przepis ale nie jest to konieczne.Najlepiej jest przygotować te 3 galaretki na dzień przed robieniem ciasta, na wieczór. Następnego dnia nie musimy już czekać aż galaretka nam dobrze zastygnie i będzie nadawać się do krojenia a trwa to dość długo.Kiedy galaretki nam stężeją na dobre, kroimy je w większą kostkę.Dwie pozostałe galaretki rozpuszczamy i czekamy do lekkiego ich stężenia, ale nie do zastygnięcia.Śmietanę ubijamy razem z jogurtem oraz cukrem za pomocą mixera. Do ubitej masy dodajemy 1 tężejącą galaretkę i mieszamy razem.Tortownice wykładamy folią spożywczą( aby zapobiec ewentualnemu wyciekaniu masy , czasem tortownice są mało szczelne) Układamy na dnie biszkopty lub inne ciastka wg.uznaniaMasę śmietanową wylewamy do tortownicy, dodajemy 3 galaretki pokrojone w kostkę, mieszamy delikatnie wszystko razem. Wstawiamy do lodówki aby masa zastygła.Kiedy masa zastygnie, dekorujemy jej wierzch pokrojonymi brzoskwiniami i wylewamy na wierzch ostatnia tężejąca galaretkę.Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin aby dobrze zastygło i nadawało się do krojenia.

Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Spaghetti BolognesePiramidka z kotletem wołowym >