Wykonanie
Przepis pochodzi z książki kulinarnej ,,Domowe wypieki. Ciasta i
ciasteczka" Ewy Aszkiewicz z działu ,,Serniki i
torty bez pieczenia"
Potrzebne składniki:Opakowanie
biszkoptów,5
jogurtów Danio ( 750 g) ,kostka
masła,1,5 szklanki
cukru pudru,2 łyżeczki
żelatyny,1/2 szklanki
mleka,5
żółtek,słoik/puszka
brzoskwiń,
galaretka o smaku
brzoskwiniowymSposób wykonania:1/2 szklanki
mleka doprowadzamy do wrzenia.Kostkę
masła ucieramy z 1,5 szklanki
cukru pudru.Dodajemy naprzemiennie 5
jogurtów i 5
żółtek. Mieszamy.W 2 łyżkach zimnego
mleka rozpuszczamy 2 łyżeczki
żelatyny. Gdy napęcznieje zalewamy gorącym
mlekiem, odstawiamy do przechłodzenia. Dodajemy do masy.Spód tortownicy wykładamy
biszkoptami.W 1 szklance
wody i 1 szklance
soku z brzoskwiń robimy
galaretkę brzoskwiniową. Zostawiamy aż prawie stężeje.Zalewamy
biszkopty i wstawiamy do lodówki, aż prawie zgęstnie.Wykładamy
brzoskwinie.Zalewamy
galaretką.Czekamy aż zgęstnie.Smacznego !