Wykonanie
Zrobiło się w końcu bardzo ciepło, a przy takiej pogodzie, wiadomo, tylko jeść
lody.Ciągle tylko słyszę ,,mamo! gorąco! Mamo!"Nie chciało mi się iść po te nieszczęsne
lody. Pomyślałam sobie, że za min wrócimy do domu, to
lody będą już zjedzone i całą sytuacja
powtórzy się od nowa. Wzięłam więc do ręki mój stary i zniszczony zeszyt i zaczęłam wertować kartki. I znalazłam! Zapomniany, na kilka lat odłożony do lamusa, pyszny, zimny lodowiec. Tak oto znów powrócił do łask, dzięki marudzeniu moich pociech.

Składniki:1 litr
mleka4 opakowania budyniu2 kostki
masła1 1/2 szklanki
cukru4
żółtka2 szklanki
mleka w proszku2 opakowania
biszkoptów okrągłych2
galaretki o dowolnym smakuWykonanie:W połowie
mleka ugotować dwa budynie roztrzepane z dwoma
żółtkami, w pozostałym
leku-2 budynie + 2
żółtka. Oba wystudzić.
Masło utrzeć z połową
cukru, dodając porcjami wystudzony
budyń i szklankę
mleka w proszku. Tak samo przygotować drugą masę.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach
wody,
biszkopty moczyć w chłodnej
galaretce i układać na spód blachy. Na
biszkopty wyłożyć jedną masę, na wierzch ponownie
biszkopty moczone w
galaretce,na to druga masa. całość zalać pozostałą
galaretką i schłodzić. Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Im bardziej schłodzone, tym bardziej smakuje jak
lody.