Wykonanie

Niezwykle popularne, proste , smaczne i cudownie aromatyczne ciasto
bananowe.Doskonałe na śniadanie i podwieczorek .Kiedy spoglądam na mocno dojrzałe
banany z lekko pokropkowaną skórką przychodzi mi natychmiast ochota na pachnące, słodkie ciasto. A od ochoty do realizacji to już tylko małykroczek, bo ciasto
bananowe jest niezwykle łatwe do upieczenia. Wypróbowałam wiele przepisów , ale najbardziej lubię te proste, łatwe do zapamiętania. Ciasto/ dla mnie pozostanie ciastem/w wersji oryginalnej nazywane "
Banana bread" można znaleźć tutaj . Wystarczy jakiś nowy dodatek smakowy, odrobina
korzennych przypraw,
czekolada, trochę
bakalii , aby ciasto za każdym razem smakowało zupełnie inaczej.A najcudowniejszy jest zapach, który w czasie pieczenia ulatnia się z piekarnika i ta ogromna chęć spróbowania ciasta kiedy jest jeszcze bardzo ciepłe.Najlepsze jest jednak ciasto całkowicie schłodzone, a więc lepiej poczekać do następnego dnia.Składniki na foremkę keksową o wymiarach 10 / 23 cm.1. Z
czekoladą i
orzechamiSkładniki:

3 lub 4 dojrzałe
banany1/3 szklanki roztopionego
masła3/4 szklanki
brązowego cukru1 jajko/ rozbełtane/1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/lub
cukier wanilinowy do smaku/łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli1/4 łyżczki
imbiru1/4 łyżeczki
cynamonu1,5 szklanki
mąki pszennej50 g
gorzkiej czekoladyok.50 g pokrojonych
orzechów włoskich i laskowych

Do przygotowania ciasta potrzebujemy głęboką miskę i drewnianą łyżkę.- W misce wymieszać roztopione, przestudzone
masło z
bananami /owoce należy wcześniej dokładnie rozgnieść/.-
Cukier połączyć z roztrzepanym
jajkiem i
wanilią, dodać do miski z masą
bananową, wymieszać.-
Mąkę wymieszać z
sodą ,
imbirem,
cynamonem i szczyptą
soli.- Dodać do przygotowanych składników i wymieszać-Wsypać drobno pokrojoną
czekoladę i
orzechy, delikatnie wymieszać.-Cisto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.-Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.-Upieczone lekko przestygnięte ciasto wyjąć z foremki i umieścić na kratce kuchennej.

2. Z
rodzynkami i
skórką pomarańczowąSkładniki:3 lub 4 dojrzałe
banany rozgniecione1/3 szklanki roztopionego
masła3/4 szklanki
cukru1 jajko/ rozbełtane/1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli1/4 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
kurkumy1,5 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki pokrojonej
skórki pomarańczowej /kandyzowanej/50 g
rodzynekkilka pokrojonych
migdałówCiasto przygotować jak wyżej zmieniając odpowiednio dodatki.
