ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe w dwóch wersjach smakowych

Ciasto bananowe w dwóch wersjach smakowych

nazwa

Wykonanie

Niezwykle popularne, proste , smaczne i cudownie aromatyczne ciasto bananowe.
Doskonałe na śniadanie i podwieczorek .
Kiedy spoglądam na mocno dojrzałe banany z lekko pokropkowaną skórką przychodzi mi natychmiast ochota na pachnące, słodkie ciasto. A od ochoty do realizacji to już tylko mały
kroczek, bo ciasto bananowe jest niezwykle łatwe do upieczenia. Wypróbowałam wiele przepisów , ale najbardziej lubię te proste, łatwe do zapamiętania. Ciasto/ dla mnie pozostanie ciastem/
w wersji oryginalnej nazywane " Banana bread" można znaleźć tutaj . Wystarczy jakiś nowy dodatek smakowy, odrobina korzennych przypraw, czekolada, trochę bakalii , aby ciasto za każdym razem smakowało zupełnie inaczej.
A najcudowniejszy jest zapach, który w czasie pieczenia ulatnia się z piekarnika i ta ogromna chęć spróbowania ciasta kiedy jest jeszcze bardzo ciepłe.
Najlepsze jest jednak ciasto całkowicie schłodzone, a więc lepiej poczekać do następnego dnia.
Składniki na foremkę keksową o wymiarach 10 / 23 cm.
1. Z czekoladą i orzechami
Składniki:
3 lub 4 dojrzałe banany
1/3 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko/ rozbełtane/
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/lub cukier wanilinowy do smaku/
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 łyżczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki mąki pszennej
50 g gorzkiej czekolady
ok.50 g pokrojonych orzechów włoskich i laskowych
Do przygotowania ciasta potrzebujemy głęboką miskę i drewnianą łyżkę.
- W misce wymieszać roztopione, przestudzone masło z bananami /owoce należy wcześniej dokładnie rozgnieść/.
-Cukier połączyć z roztrzepanym jajkiem i wanilią, dodać do miski z masą bananową, wymieszać.
- Mąkę wymieszać z sodą ,imbirem, cynamonem i szczyptą soli.
- Dodać do przygotowanych składników i wymieszać
-Wsypać drobno pokrojoną czekoladę i orzechy, delikatnie wymieszać.
-Cisto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
-Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C.
-Upieczone lekko przestygnięte ciasto wyjąć z foremki i umieścić na kratce kuchennej.
2. Z rodzynkami i skórką pomarańczową
Składniki:
3 lub 4 dojrzałe banany rozgniecione
1/3 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko/ rozbełtane/
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej /kandyzowanej/
50 g rodzynek
kilka pokrojonych migdałów
Ciasto przygotować jak wyżej zmieniając odpowiednio dodatki.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/01/ciasto-bananowe-w-dwoch-wersjach.html