Wykonanie

Pogoda oficjalnie zwariowała i zaczynam się zastanawiać, czy to jeszcze zima, czy już wiosna. Jednego dnia przymrozki i w telewizji straszą śniegiem (jak co roku zresztą ;), następnego wieje, leje i szaleje. A wczoraj w county Westmeath słonko grzało jak w kwietniu co najmniej i nie mogłam oprzeć się wrażeniu, że idzie już ku
wiośnie :) Dziś niestety znów szaro, buro i ponuro, więc moje mocne postanowienie poprawy poszło w diabły i znów pocieszam się
kawką zagryzaną domowym
ciastem. No przecież trzeba jakoś walczyć z zimową depresją, prawda? ;)Jeśli ciasto, czy inny wypiek ma w składzie
toffi, karmel, czy też inne słodko-lepkie mazidło, to nie potrzebuję specjalnej zachęty do wypróbowania go, a gdy dodać do tego
banany i informację o łatwości wykonania, nie ma już odwrotu ;) I choć
banany nie są numerem jeden na liście moich ulubionych
owoców (ok, nie mieszczą się chyba nawet w pierwszej dziesiątce), to w ciastach i deserach sprawdzają się znakomicie i nie potrafię się im oprzeć :)Ciasto, którym dziś się raczymy (bo wczoraj wieczorem zwalczyłam pokusę i tylko Mąż się delektował) pochodzi z książki „Fast, fresh and easy food” Lorraine Pascale, którą wprost uwielbiam, bo, choć w przeciwieństwie do mnie jest profesjonalistką, ma podobne podejście do wypieków i deserów – im prościej, tym lepiej :)Ciasto, mimo dodatku
mąki pełnoziarnistej, jest mięciutkie i puszyste, słodkie i bardzo, bardzo smaczne. Do tego warstwa skarmelizowanych
bananów oraz delikatne chrupanie podpieczonych pekanów… Pyszności! Nawet jeśli mój karmel wyszedł znacznie ciemniejszy, niż ten na zdjęciach w książce, ciasto i tak wygląda i smakuje obłędnie.Lorraine sugeruje, że
orzechy można w przepisie pominąć. Owszem, bez ich dodatku całość będzie równie smakowita, ale wydaje mi się, że szkoda by było odmówić sobie tej dodatkowej odrobiny chrupiącej przyjemności :) Pominęłam natomiast
Calvados, którego akurat nie miałam, ale to akurat można śmiało przecierpieć ;)Polecam :)Składniki na kwadratową formę o
boku 20cm:
Toffi:50g niesolonego
masła50g jasnego
brązowego cukru (np. muscovado)Ciasto:około 50g
orzechów pekan, podpieczonych lub podprażonych na suchej patelni (możecie pominąć)150g miękkiego niesolonego
masła175g jasnego
cukru muscovado4 średniej wielkości
jajka1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii100g
mąki pszennej tortowej75g
mąki pszennej pełnoziarnistej2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżka melasyszczypta
soliDodatkowo:2 – 3 małe
bananyWykonanie:Zacznij od przygotowania
toffi na wierzch ciasta. Umieść
masło oraz
cukier w małym rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu, aż
masło się rozpuści. Następnie zwiększ moc palnika i gotuj całość przez kilka minut, aż płyn nieco zgęstnieje. Gotową mieszankę przelej do formy wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź szybko, zanim
toffi stwardnieje. Odstaw.By przygotować ciasto, ucieraj
masło z
cukrem, aż masa stanie się jasna i napowietrzona. Dodawaj pojedynczo
jajka, ucierając dokładnie po każdym. Wlej
wanilię oraz melasę i wymieszaj dokładnie. Następnie wmieszaj delikatnie obie
mąki,
proszek do pieczenia i
przyprawy (
imbir,
cynamon oraz
sól).Jeżeli zdecydujesz się dodać
orzechy, posiekaj je z grubsza i wmieszaj do masy.Zanim przelejesz masę do formy, pokrój
banany w mniej więcej 5mm grubości plasterki i poukładaj je ciasno na dnie formy, by nie ślizgały się na warstwie
toffi, gdy będziesz je zalewać
ciastem.Na
banany wylej ciasto i wyrównaj szpatułką lub odwrotną stroną łyżki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczone ciasto zostaw przez około 10 minut w blaszce, po czym oddziel boki od formy i wyłóż je do góry nogami na talerz lub paterę, tak by warstwa
toffi i
bananów znalazła się na górze.Możesz podać to ciasto z lekko ubitą kremówką lub
lodami waniliowymi bądź śmietankowymi, choć równie dobrze smakuje bez żadnych dodatków.Smacznego :)