ßßß Cookit - przepis na "Cocole" z bakaliami i czekoladą

"Cocole" z bakaliami i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Pyszne bakaliowo -czekoladowe ciasteczka z kruchego ciasta serowego.
Kruche i bardzo delikatne ciasto na bazie świeżej ricotty nadziane migdałami i czekoladą, upieczone w kształcie ślimaczków . Przepis podpatrzyłam w telewizyjnym programie włoskim , a autorka A.Moroni nazwała je bardzo wdzięcznie cocole /czyt. kokole czyli pieszczoty/. Ciasteczka te przygotowałam prawie "na poczekaniu" w trakcie tego właśnie programu. Tak się złożyło, że wszystkie składniki miałam pod rękę, a ciasteczka są bardzo proste do wykonania.
W podstawowym przepisie nadzienie składa się z migdałów i czekolady , ale ja dorzuciłam orzechowy krokant i rodzynki. Orzeszki spisały się rewelacyjnie natomiast nie polecam dodawania
rodzynek , ponieważ przypalają się.
Składniki:
150 g ricotty
7 łyżek mleka
7 łyżek oleju kukurydzianego
80 g cukru
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu wanilii
nadzienie:
1 białko
1 opakowanie cukru waniliowego
ok.100 g posiekanych migdałów lub płatków/ dodałam również orzechy/
ok.100 g posiekanej gorzkiej czekolady
-W misce umieścić ricottę , dodać mleko, cukier, olej wanilię i utrzeć drewnianą łyżką.
-Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i starannie połączyć składniki.
-Ciasto wstawić na 30 min. do lodówki.
-Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość kilku mm.
-Oba placki posmarować białkiem/ w oryginale/. Moje placki posmarowałam cienko kremem kasztanowym.
-Posypać posiekaną czekoladą , migdałami / u mnie orzechami i rodzynkami/ i posypać cukrem waniliowym.
-Ciasto zwinąć w rulon, a następnie pokroić w centymetrowe plastry.
-Plastry ciasta ułożyć / na leżąco / na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-Piec ok. 20-25 min w temperaturze 180 st. C. aż nabiorą złotego koloru.
-Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/11/cocole-z-bakaliami-i-czekolada_29.html