Wykonanie
Pyszne
bakaliowo -
czekoladowe ciasteczka z kruchego ciasta
serowego.
Kruche i bardzo delikatne ciasto na bazie świeżej
ricotty nadziane
migdałami i
czekoladą, upieczone w kształcie ślimaczków . Przepis podpatrzyłam w telewizyjnym programie włoskim , a autorka A.Moroni nazwała je bardzo wdzięcznie cocole /czyt.
kokole czyli pieszczoty/.
Ciasteczka te przygotowałam prawie "na poczekaniu" w trakcie tego właśnie programu. Tak się złożyło, że wszystkie składniki miałam pod rękę, a
ciasteczka są bardzo proste do wykonania.W podstawowym przepisie nadzienie składa się z
migdałów i
czekolady , ale ja dorzuciłam
orzechowy krokant i
rodzynki. Orzeszki spisały się rewelacyjnie natomiast nie polecam dodawania
rodzynek , ponieważ przypalają się.
Składniki:150 g
ricotty7 łyżek
mleka7 łyżek
oleju kukurydzianego80 g
cukru300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka aromatu
waniliinadzienie:1
białko1 opakowanie
cukru waniliowegook.100 g posiekanych
migdałów lub płatków/ dodałam również orzechy/ok.100 g posiekanej
gorzkiej czekolady-W misce umieścić
ricottę , dodać
mleko,
cukier,
olej wanilię i utrzeć drewnianą łyżką.-Dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i starannie połączyć składniki.-Ciasto wstawić na 30 min. do lodówki.-Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na grubość kilku mm.-Oba placki posmarować białkiem/ w oryginale/. Moje placki posmarowałam cienko kremem
kasztanowym.-Posypać posiekaną
czekoladą ,
migdałami / u mnie
orzechami i rodzynkami/ i posypać
cukrem waniliowym.-Ciasto zwinąć w rulon, a następnie pokroić w centymetrowe plastry.-Plastry ciasta ułożyć / na leżąco / na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.-Piec ok. 20-25 min w temperaturze 180 st. C. aż nabiorą złotego koloru.-Upieczone
ciasteczka posypać
cukrem pudrem.