Wykonanie

Obiad... ,kolacja we dwoje.... , a może elegancka przystawka dla przyjaciół?Niby zwykły
makaron, a jednak jest w nim jakaś niezwykła moc,że znika z półmiska w magiczny sposób......Małe porcje zapiekanego
makaronu z naszymi ulubionymi dodatkami to niezwykle ciekawa, doskonale znana i lubiana forma podania dania
makaronowego.Wystarczy kilka składników, niewielki nakład pracy, gorący piekarnik i aromatyczne babeczki wyskakują z foremek ku uciesze naszego podniebienia.Otworzyłam swoją lodówkę, zobaczyłam w niej kilka
pieczarek, pojemniczek niewykorzystanej
śmietany, dwa kawałki
żółtego sera, kilka plastrów
szyki, jakieś zielone liście,a w zamrażalniku znalazło się opakowanie/resztka/
zielonego groszku ...i już wiedziałam , co z tym zrobić. Zapiekanka.....,ale dzisiaj w postaci mini.Do przygotowania
makaronowych babeczek użyłam małych ,aluminiowych foremek jednorazowych.


Składniki:/ na 6 szt./100 g
makaronu /użyłam muszelek/80 g zielonego groszku/gotowanego/80 g
pieczarek1 mała
cebulka100 g
gotowanej szynkikilka liści
świeżego szpinaku100 g
śmietany1
jajko80g żółtego sera/użyłam:fontina ,ale może być również ementaler lub inny łatwotopliwy/2 łyżki startego
parmezanu1 łyżka
oliwysól i
pieprz o smakuoraz:tłuszcz do foremek
sos pomidorowy lub dowolny
ketchup.Wykonanie:
Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu/powinien być al dente/.Na
oliwie podsmażyć drobno posiekaną
cebulkę ,
pieczarki, dodać pokrojoną w kostkę szynkę/odłożyć 1 duży plaster/, rozdrobnione, świeże listki
szpinaku.Całość lekko poddusić i połączyć z
makaronem.Dodać ugotowany
groszek.
Żółty ser pokroić w drobną kostkę i połączyć z masą
makaronową, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Foremki nasmarować tłuszczem, a na dno każdej foremki włożyć wycięty z papieru do pieczenia odpowiedniej wielkości krążek.Wymieszać dokładnie masę
makaronową i wypełnić nią przygotowane foremki.
Śmietanę wymieszać z
jajkiem, dodać starty
parmezan i zalać
makaron.Wierzch każdej babeczki przykryć małym plasterkiem
szynki i posypać
serem.Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 min. w temp.190 st.Doskonałym dodatkiem do zapiekanek jest
sos pomidorowy lub
ketchup oraz ....

...... ...kieliszek dobrego ,czerwonego,
wytrawnego wina.
