ßßß

Składniki:/ na 6 szt./100 g makaronu /użyłam muszelek/80 g zielonego groszku/gotowanego/80 g pieczarek1 mała cebulka100 g gotowanej szynkikilka liści świeżego szpinaku100 g śmietany1 jajko80g żółtego sera/użyłam:fontina ,ale może być również ementaler lub inny łatwotopliwy/2 łyżki startego parmezanu1 łyżka oliwysól i pieprz o smakuoraz:tłuszcz do foremeksos pomidorowy lub dowolny ketchup.Wykonanie:Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu/powinien być al dente/.Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę , pieczarki, dodać pokrojoną w kostkę szynkę/odłożyć 1 duży plaster/, rozdrobnione, świeże listki szpinaku.Całość lekko poddusić i połączyć z makaronem.Dodać ugotowany groszek.Żółty ser pokroić w drobną kostkę i połączyć z masą makaronową, doprawić do smaku solą i pieprzem.Foremki nasmarować tłuszczem, a na dno każdej foremki włożyć wycięty z papieru do pieczenia odpowiedniej wielkości krążek.Wymieszać dokładnie masę makaronową i wypełnić nią przygotowane foremki.Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać starty parmezan i zalać makaron.Wierzch każdej babeczki przykryć małym plasterkiem szynki i posypać serem.Foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 min. w temp.190 st.Doskonałym dodatkiem do zapiekanek jest sos pomidorowy lub ketchup oraz ....