ßßß Cookit - przepis na Lasagne z szynką i pieczarkami

Lasagne z szynką i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Lasagne czyli makaronową, włoską zapiekankę możemy zrobić na wiele sposobów, z dodatkiem różnych składników: zarówno mięsnych jak i warzywnych. Najważniejszy jest makaron, sos i ser ,
a reszta to fantazja i wyobraźnia.
Gotowe płaty lasagne znajdę zawsze na mojej półce z makaronami,a inne składniki znajdą się w lodówce. Dzisiaj przygotowałam szybką wersję lasagne z szynką i pieczarkami.
Składniki:/ na 3-4 osoby/
250 g makaronu lasagne
150 g szynki gotowanej
250 g pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
½ cebuli/można ominąć/
1 ząbek czosnku/
50 g startego sera parmezan
sól
pieprz
kilka plastrów sera żółtego/ użyłam fontina/
sos beszamelowy/ok.500g/
Wykonanie:
Umyte i obrane pieczarki pokroić w cienkie plastry , podsmażyć na oleju z dodatkiem czosnku /można dodać posiekaną cebulę/, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgotować/ stopniowo po kilka szt./ płaty lasagne w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju /aby się nie sklejały/. Przepłukać zimną wodą i ułożyć pojedynczo na czystej ,suchej ściereczce . Przygotować sos beszamelowy . Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć na dno cienką warstwę sosu i układać płaty ciasta . Na ciasto wyłożyć plastry szynki/można ją również pokroić/w paseczki/, część pieczarek, sera żółtego i sosu beszamelowego, posypać startym parmezanem. Układać kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Zakończyć całość beszamelem i startym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku
/180-190 st ./ok. 30-35 min.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/lasagne-z-szynka-i-pieczarkami.html