ßßß
Lasagne czyli makaronową, włoską zapiekankę możemy zrobić na wiele sposobów, z dodatkiem różnych składników: zarówno mięsnych jak i warzywnych. Najważniejszy jest makaron, sos i ser ,a reszta to fantazja i wyobraźnia.
Gotowe płaty lasagne znajdę zawsze na mojej półce z makaronami,a inne składniki znajdą się w lodówce. Dzisiaj przygotowałam szybką wersję lasagne z szynką i pieczarkami.Składniki:/ na 3-4 osoby/250 g makaronu lasagne150 g szynki gotowanej250 g pieczarek2 łyżki oliwy z oliwek extravergine½ cebuli/można ominąć/1 ząbek czosnku/50 g startego sera parmezansólpieprzkilka plastrów sera żółtego/ użyłam fontina/sos beszamelowy/ok.500g/Wykonanie:Umyte i obrane pieczarki pokroić w cienkie plastry , podsmażyć na oleju z dodatkiem czosnku /można dodać posiekaną cebulę/, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgotować/ stopniowo po kilka szt./ płaty lasagne w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju /aby się nie sklejały/. Przepłukać zimną wodą i ułożyć pojedynczo na czystej ,suchej ściereczce . Przygotować sos beszamelowy . Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, wyłożyć na dno cienką warstwę sosu i układać płaty ciasta . Na ciasto wyłożyć plastry szynki/można ją również pokroić/w paseczki/, część pieczarek, sera żółtego i sosu beszamelowego, posypać startym parmezanem. Układać kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Zakończyć całość beszamelem i startym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku/180-190 st ./ok. 30-35 min.