Wykonanie

Lasagne czyli
makaronową, włoską zapiekankę możemy zrobić na wiele sposobów, z dodatkiem różnych składników: zarówno
mięsnych jak i warzywnych. Najważniejszy jest
makaron, sos i
ser ,a reszta to fantazja i wyobraźnia.

Gotowe płaty lasagne znajdę zawsze na mojej półce z
makaronami,a inne składniki znajdą się w lodówce. Dzisiaj przygotowałam szybką wersję lasagne z
szynką i
pieczarkami.Składniki:/ na 3-4 osoby/250 g
makaronu lasagne150 g
szynki gotowanej250 g
pieczarek2 łyżki
oliwy z oliwek extravergine½ cebuli/można ominąć/1 ząbek czosnku/50 g
startego sera parmezansólpieprzkilka plastrów
sera żółtego/ użyłam fontina/sos beszamelowy/ok.500g/Wykonanie:Umyte i obrane
pieczarki pokroić w cienkie plastry , podsmażyć na
oleju z dodatkiem
czosnku /można dodać posiekaną cebulę/, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Podgotować/ stopniowo po kilka szt./ płaty lasagne w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki
oleju /aby się nie sklejały/. Przepłukać zimną
wodą i ułożyć pojedynczo na czystej ,suchej ściereczce . Przygotować
sos beszamelowy . Naczynie do zapiekania posmarować
oliwą, wyłożyć na dno cienką warstwę sosu i układać płaty ciasta . Na ciasto wyłożyć plastry szynki/można ją również pokroić/w paseczki/, część
pieczarek,
sera żółtego i
sosu beszamelowego, posypać startym
parmezanem. Układać kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Zakończyć całość beszamelem i
startym serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku/180-190 st ./ok. 30-35 min.
