Wykonanie

Smaczna,bardzo prosta przystawka przygotowana na bazie
ciasta francuskiego i
wędzonego łososia norweskiego. Całość wykończona składnikami włoskimi .Do jakiej kuchni więc należy zaliczyć to antipasto?Długo zastanawiałam się , ale
doszłam do wniosku ,ż e skoro poznałam te przystawkę we Włoszech, tutaj podaje się ją bardzo często w takiej właśnie postaci , to
mogę ją uznać za element współczesnej kuchni włoskiej. Ciasto francuskie/może bardziej z nazwy/jest bazą do bardzo wielu wypieków a, każda włoska gospodyni posiada zawsze w swojej lodówce zwinięty rulonik tegoż ciasta. Również
łosoś króluje na włoskich stołach w różnych postaciach zarówno świeży jaki i wędzony.

Przystawka jest pyszna ,
mogę ją śmiało polecić. Przepis podarowała przyjaciółka, a pochodzi z włoskiego magazynu kulinarnego i został już wielokrotnie przetestowany .Składniki:/ilość zależy od wielkości krążków/

1 arkusz
ciasta francuskiego250g
białego serka kremowego/typu Philadelphia/150-200 g
łososia wędzonego2 małe łyżeczki senape- /
musztardy /2 łyżeczki
soku z cytryny2 łyżeczki liści
kopru włoskiego lub
zielonego koperku2 łyżki
kaparów z zalewyświeżo mielony
pieprzsól/ostrożnie/łyżeczka nasion
sezamubiałko do posmarowania ciasta

Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do temp.200 st.Z
ciasta francuskiego wyciąć krążki dowolnej wielkości /np .przy pomocy małej szklanki lub ozdobnej foremki/. Wycięte krążki posmarować
białkiem, posypać
sezamem i ułożyć na blasze.Piec w gorący m piekarniku ok.8 min. Ciasto powinno być wyrośnięte i lekko rumiane.Po wyjęciu z piekarnika należy palcem na środku każdego krążka zrobić delikatne wgłębienie./na nadzienie/. W miseczce wymieszać
twarożek z
musztardą,
koperkiem,
sokiem cytrynowym i połową posiekanych
kaparów. Doprawić do smaku/pamiętając, że
kapary są słone,
ryba również/ Pokroić
łososia w paseczki. Na środku każdego przestygniętego już krążka ciasta wyciskać szprycą ozdobne kupeczki
sera lub nakładać je łyżeczką. Następnie na wierzchu każdego torcika ułożyć paseczki
ryby, posypać pozostałymi
kaparami i ozdobić
zielonym koprem.
