ßßß Cookit - przepis na Torciki z wędzonym łososiem-Tortini di salmone affumicato-antipasto

Torciki z wędzonym łososiem-Tortini di salmone affumicato-antipasto

nazwa

Wykonanie

Smaczna,bardzo prosta przystawka przygotowana na bazie ciasta francuskiego i wędzonego łososia norweskiego. Całość wykończona składnikami włoskimi .Do jakiej kuchni więc należy zaliczyć to antipasto?
Długo zastanawiałam się , ale doszłam do wniosku ,ż e skoro poznałam te przystawkę we Włoszech, tutaj podaje się ją bardzo często w takiej właśnie postaci , to mogę ją uznać za element współczesnej kuchni włoskiej. Ciasto francuskie/może bardziej z nazwy/jest bazą do bardzo wielu wypieków a, każda włoska gospodyni posiada zawsze w swojej lodówce zwinięty rulonik tegoż ciasta. Również łosoś króluje na włoskich stołach w różnych postaciach zarówno świeży jaki i wędzony.
Przystawka jest pyszna , mogę ją śmiało polecić. Przepis podarowała przyjaciółka, a pochodzi z włoskiego magazynu kulinarnego i został już wielokrotnie przetestowany .
Składniki:/ilość zależy od wielkości krążków/
1 arkusz ciasta francuskiego
250g białego serka kremowego/typu Philadelphia/
150-200 g łososia wędzonego
2 małe łyżeczki senape- / musztardy /
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki liści kopru włoskiego lub zielonego koperku
2 łyżki kaparów z zalewy
świeżo mielony pieprz
sól/ostrożnie/
łyżeczka nasion sezamu
białko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temp.200 st.
Z ciasta francuskiego wyciąć krążki dowolnej wielkości /np .przy pomocy małej szklanki lub ozdobnej foremki/. Wycięte krążki posmarować białkiem, posypać sezamem i ułożyć na blasze.
Piec w gorący m piekarniku ok.8 min. Ciasto powinno być wyrośnięte i lekko rumiane.
Po wyjęciu z piekarnika należy palcem na środku każdego krążka zrobić delikatne wgłębienie./na nadzienie/. W miseczce wymieszać twarożek z musztardą, koperkiem, sokiem cytrynowym i połową posiekanych kaparów. Doprawić do smaku/pamiętając, że kapary są słone, ryba również/ Pokroić łososia w paseczki. Na środku każdego przestygniętego już krążka ciasta wyciskać szprycą ozdobne kupeczki sera lub nakładać je łyżeczką. Następnie na wierzchu każdego torcika ułożyć paseczki ryby, posypać pozostałymi kaparami i ozdobić zielonym koprem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/11/torciki-z-wedzonym-ososiem-tortini-di.html