Wykonanie
Święta za nami, czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Nasza pierwsza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już
ciasto francuskie i bardzo aromatycznego,
wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; )
Składniki:
1 opakowanie
ciasta francuskiego1 opakowanie 100g
wędzonego łososia1
jajkoGarść
sezamuCiasto francuskie rozkładamy na blacie. Możemy je delikatnie rozwałkować. Od końca na wysokości 1/3 ciasta układamy
wędzonego łososia. Od tej strony zaczynamy zwijanie w roladkę. W miseczce roztrzepujemy
jajko. Końcówkę ciasta smarujemy
jajkiem, żeby nie otworzyło się w trakcie pieczenia. Całą roladę również smarujemy
jajkiem.
Sezam rozsypujemy na blacie i obtaczamy roladę w nim. Roladę z
sezamem kroimy w paski. Końcówki z obu stron ciasta można wyrzucić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni około 15 minut. Obserwujemy ciasto aż się upiecze i ładnie zarumieni. Podajemy na ciepło przystrojone np.
koperkiem.