ßßß
Ostatnio przygotowałam zawijańce z makiem z ciasta drożdżowego, tym razem postanowiłam wypróbować zawijańce z ciasta francuskiego. Zamiast masy makowej użyłam kutii staropolskiej. Zawijańce wyszły lekkie i wilgotne. Musiałam odpędzać od nich domowych łasuchów, żeby choć kilka przetrwało do Świąt. Takie zawijańce to świetny pomysł na wykorzystanie maku lub masy makowej pozostałej po świątecznych potrawach.Składniki:1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego1/2 puszki kutii staropolskiej1 jajkoWykonanie:Ciasto rozłożyć na stolnicy. Posmarować kutią pozostawiając wolne 2 cm wzdłuż dłuższych boków. Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku, delikatnie przyciskając nadzienie do ciasta. Gotową roladę pokroić na plastry, każdy o grubości ok. 2cm. Położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem roztrzepanym. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.