ßßß Cookit - przepis na Makowa choinka z ciasta francuskiego

Makowa choinka z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Przepis miał pojawić się jeszcze przed Nowym Rokiem, ale gdzieś ukryły mi się zdjęcia, stąd to opóźnienie. Pomimo, że Święta już minęły, warto zrobić taką choinkę, póki w domu mamy jeszcze żywą (lub sztuczną). Jest naprawdę przepiękną ozdobą stołu. Przygotowanie jest banalne, a efekt zachwycający. Przepis na choinkę makową podpatrzyłam u Dusi .
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- masa makowa (u mnie pozostałość po makówkach:) ),
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania.
Ciasto francuskie składamy na pół, a następnie obcinamy tak, by powstał największy (z możliwych) trójkąt (najlepiej wyciąć tak, by dolny brzeg pozostał nierozerwany). Powstały trójkąt o podwójnej warstwie nadziewamy w środku masą makową ("otwieramy" trójkąt, do połowy napełniamy masą, "zamykamy"). Z obu stron nacinamy brzegi i skręcamy, by utworzyły się gałązki. "Pień" (przez środek) choinki pozostaje cały. Doczepiamy mały pieniek. Z pozostałych skrawków ciasta francuskiego możemy utworzyć kolejne dwie choinki, w wersji mini. Wierzch smarujemy cienko roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, do zezłocenia. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/01/makowa-choinka-z-ciasta-francuskiego.html