ßßß
Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego,- masa makowa (u mnie pozostałość po makówkach:) ),- 1 roztrzepane jajko do posmarowania.Ciasto francuskie składamy na pół, a następnie obcinamy tak, by powstał największy (z możliwych) trójkąt (najlepiej wyciąć tak, by dolny brzeg pozostał nierozerwany). Powstały trójkąt o podwójnej warstwie nadziewamy w środku masą makową ("otwieramy" trójkąt, do połowy napełniamy masą, "zamykamy"). Z obu stron nacinamy brzegi i skręcamy, by utworzyły się gałązki. "Pień" (przez środek) choinki pozostaje cały. Doczepiamy mały pieniek. Z pozostałych skrawków ciasta francuskiego możemy utworzyć kolejne dwie choinki, w wersji mini. Wierzch smarujemy cienko roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut, do zezłocenia. Smacznego!