Wykonanie

Do sporządzenia dania potrzebne będą:500 g
serka mascarpone200 g
wędzonego łososia50 g
kaparów z zalewy20 g
orzechów wloskichsok z 1/3
cytryny1 łyżeczka
musztardysuszona
bazyliasól,
pieprz
Serek mascarpone mieszamy z
solą,
pieprzem, łyżeczką
musztardy,
sokiem z cytryny oraz
bazylią na jdenolitą masę.
Orzechy włoskie drobno siekamy i mieszamy z
bazylią i odrobiną
pieprzu. Tak przygotowane
orzechy rozsypujemy równomiernie na papierze pergaminowym o wymiarach 23×33 cm (aby spód pod roladę był grubszy można złączyć kilka warstw papieru)Na
orzechy wykładamy łyżką masę z
serka mascarponeNastępnie masę przykrywamy papierem pergaminowym i delikatnie wałkujemy aby uformować prostokąt o wymiarach około 20×30 cm.Zdejmujemy pergamin.Na tak uformowanym prostokącie układamy płaty
wędzonego łososia, zostawiając przy krawedzi wolny pas około 5 cm, tak by swobodnie zwinąć roladę.Na łososiu układamy wąski pas z
kaparów.Całość delikatnie ale szczelnie zwijamy od strony
kaparów, końce zaciskamy, następnie pod krawędź pergaminu podkładamy o podobnej szerokości prostokąt z folii aluminiowej i delikatnie przekładamy na nią roladę. Folię szczelinie zwijamy, wygładzamy dłońmi roladę, a końce folii zawijamy jak
cukierek, tak by w roladzie nie zostały wolne przestrzenie z powietrzem, gdyż może ona podczas krojenia się rozpadać. Roladę wkładamy do lodówki aby się schłodziła, można najpierw zmrozić w zamrażalniku przez około 30 minut, a nastepnie przełożyć do lodówki.Serwować dobrze schłodzoną.





