ßßß Cookit - przepis na Rolada na zimno z łososiem i kaparami

Rolada na zimno z łososiem i kaparami

nazwa

Wykonanie

Do sporządzenia dania potrzebne będą:
500 g serka mascarpone
200 g wędzonego łososia
50 g kaparów z zalewy
20 g orzechów wloskich
sok z 1/3 cytryny
1 łyżeczka musztardy
suszona bazylia
sól, pieprz
Serek mascarpone mieszamy z solą, pieprzem, łyżeczką musztardy, sokiem z cytryny oraz bazylią na jdenolitą masę.
Orzechy włoskie drobno siekamy i mieszamy z bazylią i odrobiną pieprzu. Tak przygotowane orzechy rozsypujemy równomiernie na papierze pergaminowym o wymiarach 23×33 cm (aby spód pod roladę był grubszy można złączyć kilka warstw papieru)
Na orzechy wykładamy łyżką masę z serka mascarpone
Następnie masę przykrywamy papierem pergaminowym i delikatnie wałkujemy aby uformować prostokąt o wymiarach około 20×30 cm.
Zdejmujemy pergamin.
Na tak uformowanym prostokącie układamy płaty wędzonego łososia, zostawiając przy krawedzi wolny pas około 5 cm, tak by swobodnie zwinąć roladę.
Na łososiu układamy wąski pas z kaparów.
Całość delikatnie ale szczelnie zwijamy od strony kaparów, końce zaciskamy, następnie pod krawędź pergaminu podkładamy o podobnej szerokości prostokąt z folii aluminiowej i delikatnie przekładamy na nią roladę. Folię szczelinie zwijamy, wygładzamy dłońmi roladę, a końce folii zawijamy jak cukierek, tak by w roladzie nie zostały wolne przestrzenie z powietrzem, gdyż może ona podczas krojenia się rozpadać. Roladę wkładamy do lodówki aby się schłodziła, można najpierw zmrozić w zamrażalniku przez około 30 minut, a nastepnie przełożyć do lodówki.
Serwować dobrze schłodzoną.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/rolada-na-zimno-z-lososiem-i-kaparami