ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto marchewkowe II (z ricottą i śliwkami)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto marchewkowe II (z ricottą i śliwkami)

nazwa

Wykonanie

Ciasto marchewkowe robiłam kiedyś raz i wtedy baaardzo mi smakowało. Już od dłuższego czasu miałam zamiar je powtórzyć, ale jakoś nie znalazłam ciekawego przepisu. Ostatecznie skleciłam swoją wersję. Ciasto wyszło rewelacyjnie. Korzenne, wilgotne, z chrupiącymi orzeszkami i kemem z ricotty i białej czekolady, to naprawdę rewelka. I choć wiem, że Wam teraz w głowach babki i mazurki, jednak zachęcam do spróbowania. Można naprawdę zaskoczyć gości. W końcu niewtajemniczeni kulinarnie nie będą spodziewać się marchewki w cieście!
Jeśli chcecie zobaczyć poprzednią wersję ciasta marchewkowego, zapraszam tutaj.
Składniki: (na tortownicę 26 cm):
3 szklanki startej marchewki (odcisnąć lekko sok)
1 starte jabłko (odcisnąć lekko sok)
1 1/2 szklanki cukru
4 jajka
2 1/2 szklanki mąki
garść suszonych śliwek (posiekać)
garść posiekanych orzechów
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej
Jajka roztrzepać z cukrem, dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać, przelać do tortownicy, piec około godzinę w 175*C. Ostudzić na kratce i przekroić.
krem:
250 g sera ricotta
150 g serka Bieluch
100 g białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
dodatkowo ziemne orzechy do dekoracji, śliwki i czekolada mleczna
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Serki wymieszać razem z czekoladą i żelatyną. Odstawić do lodówki do stężenia
Ostudzone ciasto przełożyć połową kremu, resztę rozsmarować na wierzchu. Posypać orzechami, śliwkami i polać stopioną czekoladą.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/03/ciasto-marchewkowe-ii-z-ricotta-i.html