Wykonanie
Bardzo lubię to ciasto, gdyż jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Lubię je również dlatego, że można do woli zmieniać smaki budyniu oraz
owoce i za każdym razem wyjdzie nam inne ciasto. Zawsze się udaje, jest wilgotne, delikatne, jednym słowem pyszne.
Ciasto babkowe5
jajek1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki1 szklanka
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 budynie (w moim przypadku były
czekoladowe) + 1 łyżka
mąki ziemniaczanejowoce (ja miałam mrożone
śliwki)Budynie ugotować zgodnie z przepisem, dodatkowo dodać łyżkę
mąki ziemniaczanej. Następnie
budyń wylać na tackę wielkości blachy i odstawić do lodówki do wystudzenia.
Białka ubić z
cukrem, dodać
żółtka, odłożyć mikser i delikatnie mieszając dodawać
mąkę, proszek i
olej.Większą połowę ciasta wylać na średnią blachę, na to wyłożyć
budyń, najlepiej w ten sposób, że zimny
budyń z tacki kroimy na kwadraty i nakładamy na ciasto. Na
budyń wykładamy
owoce i na to pozostałą część ciasta, najlepiej przełożyć ciasto do szprycy do kremów i wyciskać na
owoce, gdyż rozsmarować ciasto łyżką byłoby zbyt trudne. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 minut.