Wykonanie

To kolorowe ciasto o bajkowej nazwie to gratka dla wielbicieli wypieków z
galaretką. Jest lekkie, pełne
owoców, przełamane
słodyczą czekolady. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne ale efekt jest tego wart. Polecam szczególnie dla dzieci, na pewno będą zachwycone.*foremka 21 cmSkładniki: na
biszkopt:4
jajka1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia na masę
jogurtową:600 ml
jogurtu brzoskwiniowego2 opakowania
galaretki brzoskwiniowejkilka połówek
brzoskwiń z puszkikilka plastrów
ananasa z puszkidodatkowo:opakowanie
galaretki cytrynowejopakowanie
galaretki brzoskwiniowej5-6 łyżek kremu typu nutella (użyłam biało-brązowego)
Białka ubić z
cukrem na sztywno, ubijając dodawać
żółtka. Do ubitej piany dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Cześć ciasta wylać do tortownicy (nie za dużo, żeby
biszkopt był niski). Resztę rozsmarować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta. Oba upiec jednocześnie w 160*C z termoobiegiem przez około 20 minut. Bawełnianą ściereczkę namoczyć i odcisnąć. Upieczone ciasto prostokątne przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć w roladę, zdejmując jednocześnie papier. Pozostawić do wystudzenia.Dwie
galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance
wody, wystudzić. Dodać
jogurt i pokrojone w kostkę
owoce. Wymieszać i odstawić. Tężejącą masę wylać na okrągły
biszkopt.
Biszkopt rozwinąć, posmarować nutellą, zwinąć ponownie w roladę i wstawić do chwile do lodówki lub zamrażalki żeby nutella stwardniała (nie będzie się rozmazywać przy krojeniu). Następnie pokroić w plastry. Zanim masa jogurtowa całkowicie stężeje ułożyć na niej plastry rolady (trochę zostanie). Pozostałe
galaretki rozpuścić osobo w szklance
wody każdą. Kiedy zaczną mocno tężeć wykładać je na ciasto łyżką na przemian. Schłodzić, kroić całkowicie stężałe.
