Wykonanie
Dzisiaj propozycja sprawdzona przeze mnie już nie raz, niezawodna i przede wszystkim szybka czyli ciasto
jogurtowe z
ananasem. Przepis powstał w oparciu o już sprawdzony publikowany w TYM
poście.Aby ciasto urozmaicić dodałam do niego
ananasy z puszki widoczny na zdjęciach. Aby ciasto udało się w 100% bardzo ważne jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową - nawet
jogurt!!! Zachęcam do spróbowania bo według mnie to najlepsze ciasto
jogurtowe - wilgotne i sprężyste - bardzo apetyczne:)

Składniki:340g
mąki,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 całe, duże
jajka,100g
cukru,pół szklanki
oleju,300g
jogurtu - użyłam 2
jogurtów brzoskwiniowych firmy Bakomapuszka
ananasówkilka
truskawek
Przygotowanie:1. Przesiewamy
mąkę z proszkiem. - ważne aby przesiać
mąkę - a nie wsypać i wymieszać2. Dodajemy do
maki cukier - mieszamy delikatnie3. Następnie całą resztę składników, mieszamy do połączenia tak aby ciasto było gładkie. (Ważne jest aby nie mieszać za długo, tylko do idealnego do uzyskania gładkiej masy)4. Przekładamy do formy (natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą), na wierzch układamy odsączone krążki
ananasa i
truskawki - ja piekłam w formie 25x30, i do pieca na ok. 50 minut (170-180 stopni). - pieczemy do tzw suchego patyczka5. Kiedy ciasto ostygnie posypuje
cukrem pudrem z
cynamonem:)




Smacznego:)