Wykonanie
Kolejne babeczki przypominające mi wakacje;)Przepis z książki " Babeczki słodkie i pikantne " które oceniałam wcześniej.Oczywiście najlepsze są ze świeżych
owoców, ale trzeba wykorzystać to co się ma ;)Tym razem
truskawki puściły sporo
wody, ale odmroziłam je przed dodaniem i odsączyłam na sitku...Babeczki super smakują z
miętowym lukrem ;)
Składniki:260g
mąki2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szczypta
cynamonu1/2 łyżeczki
sody200g
truskawek1
jajko180g
cukru100ml
oleju250ml
jogurtumięta do dekoracji50g
cukru pudruPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temp 180st C. Papierowymi foremkami wypełnić zagłębienia blachy do mufinek.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem,
soda i
solą.
Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Kilka sztuk odłożyć do dekoracji. Pozostałe
owoce drobno pokroić i wymieszać z
mąką.
Jajko rozbełtać i wymieszać z
cukrem,
olejem oraz
jogurtem.Na masę jajeczną przesiać
mąkę i wszystko krótko wymieszać.Ciasto włożyć do papierowych foremek i piecz ok 20-25min na środkowym poziomie rozgrzanego piekarnika.Upieczone mufinki wyjąc z piekarnika i zostawić w formie ok 5 min, aby ciasto odpoczęło.Garść
mięty drobno posiekać.
Cukier puder utrzeć z niewielką ilością
wody i dodać posiekaną
miętę.Resztę
truskawek pokroić w plasterki. Mufinki wyjąc z formy, ostudzić i podawać ozdobione
miętowym lukrem oraz plasterkami
truskawek.Smacznego ;)Ps. 1 sztuka ok 238kcal/996kJ, 4g
białka,10g tłuszczu, 33g węglowodanów.